Osječka profesorica Jasna Horvat orahovačkom osnovnoškolcima održala zanimljivo predavanje o glagoljici

Hrvatska je književnica, multimedijska umjetnica teoretičarka kulture i redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku Jasna Horvat održala u orahovačkoj Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić zanimljivo predavanje pod nazivom ”Milenijski život glagoljice”. Predavanje je organizirala orahovačka Osnovna škola pa je tako u uvodu nazočne pozdravila ravnateljica Maja Škraba.

– Mi ove godine planiramo svoj školski projekt usmjeriti upravo na temu glagoljice i to prigodom Dana hrvatske glagoljice 22. veljače pa smo pripremili ovo predavanje kao više nego dobar uvod i pripremu za te naše aktivnosti. Posebna nam je čast bila ugostiti ovu odličnu predavačicu koja je našim učiteljica koji su bili nazočni ostavila ogroman dojam – rekla je Škraba. Jasna Horvat poznata je kao veliki zaštitnik glagoljice kao pisma kojeg želi prikazati kao zaštitni znak Hrvatske i njene kulture.

Predavanje Jasna Horvat glagoljica 3 1181x787 1

-Velike kulture imaju vlastita pisma. Hrvatska bez obzira što je mala zajednica ima svoju veliku kulturu i mora u njoj prepoznati svoju vrijednost koju upravo glagoljica potvrđuje. Riječ je o pismu u kojem je svaki znak istovremeno kodiran i kao broj, simbol i slovo tako da glagoljica ima sposobnost za razliku od latinice, prenositi poruke nizanjem znakova koji nisu nužno poredan u riječi. Prvih devet glagoljičkih znakova poručuje: ”Ja Kršćanin, koji poznajem slova, odnosno Boga, govorim kako je dobro i časno živjeti na zemlji”. Počni lu si mladi uzrasti na taj način upućivati u vrijednost i važnost glagoljičkih znakova i poruka, zasigurno možemo ostvariti kvalitetniju i sadržajniju zajednicu, možemo glagoljicu izvoziti kao kulturni proizvod, brendirati vlastitu kulturu i pokazati da smo posebni, vrijedni, atraktivni i da znamo sačuvati vrijednost koju smo primili u nasljeđe. – rekla je profesorica Horvat te naglasila kako je upravo zapostavljenost glagoljice u današnjoj Hrvatskoj razlog njenih ovakvih i sličnih predavanja:

Predavanje Jasna Horvat glagoljica 1 1181x787 1

-Glagoljicu prvo treba upoznati i dati joj novu priliku tumačenja u 21. stoljeću i zato ovo predavanje i nosi naziv ”Milenijski život glagoljice” i misija nas koji ovo radimo je približiti ju mladima. Glagoljica je definitivno nepravedno zapostavljena danas u Hrvatskoj i sve što činim u vezi nje jer baš da ju zaštitimo i vjerujem kako ćemo je oživjeti. Moram reći da od 2014. kada je glagoljica proglašena nematerijalnom kulturnom baštinom pa na ovamo, ona ipak dobiva sve više pozornosti. Organiziramo proslave Dana glagoljice i natjecanja u kojima ćemo mladima dati priliku da je upoznaju i na kraju da sami naučimo kako osvajati glagoljicom – zaključila je Horvat. (www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content