Počeo novi ciklus besplatnih preventivnih sistematskih liječničkih pregleda hrvatskih branitelja

Ministarstvo hrvatskih branitelja posebnu pažnju posvećuje zaštiti i očuvanju zdravlja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Programom preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, čiji su nositelji Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva usvojen od Vlade RH. Sudionici u provedbi su sve županijske i opće bolnice kao i klinički bolnički centri s područja cijele Republike Hrvatske te Hrvatski zavod za javno zdravstvo radi provođenja analize dobivenih podataka.

U suradnji Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva zdravstva program preventivnih sistematskih pregleda uspješno se provodi od 2016. godine na području cijele države, u svim općim i županijskim bolnicama i kliničkim bolničkim centrrima od 2017. godine, a uključujući laboratorijsku dijagnostiku ultrazvučne te specijalističke preglede.

– Organizacijom preventivnih sistematskih pregleda, u cilju što ranijeg otkrivanja onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti, želimo skrenuti pozornost populaciji hrvatskih branitelja na važnost ranog otkrivanja, odnosno što ranijeg početka liječenja bolesti, te motivirati hrvatske branitelje da aktivno sudjeluju u očuvanju, unaprijeđenju i kontroli svog zdravlja – rekao nam je tim povodom viši stručni savjetnik Ministarstva hrvatskih branitelja zadužen za VPŽ Anto Krišto, koji je pritom napomenuo da su vrata Područne jedinice Ministarstva hrvatskih branitelja na Trgu Kralja Tomislava 1 u Virovitici otvorena za sve hrvatske branitelje svakim radnim danom od 9 do 15 sati, a također je dostupan telefon broj (033) 800-867.

Otpočeo je novi ciklus besplatnih preventivnih sistematskih liječničkih pregleda hrvatskih branitelja u organizaciji i uz financijsku potporu Ministarstva branitelja RH.

– Pregledi se obavljaju u Općoj bolnici u Virovitici, a pozivi na preglede provode se telefonskim pozivom djelatnika bolnice na broj koji ste dostavili. Za svaku godinu Ministarstvo branitelja RH svakoj Područnoj jedinici dodjeljuje „kvotu“, a prednost na pregled imaju hrvatski branitelji koji su u borbenom sektoru u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali više od 300 dana te hrvatski branitelji u teškoj novčano-materijalnoj i zdravstvenoj situaciji, ako navedeno pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi. Kao što je poznato hrvatski branitelji zbog ratnih posljedica spadaju u društvenu kategoriju skloniju raznim oboljenjima pa besplatni sistematski pregledi obuhvaćaju laboratorijske pretrage (analiza krvi i urina), EKG, RTG prsnih organa, UZV abdomena, UZV prostate za muškarce, internistički pregled, ginekološki pregled za žene, uključujući UZV dojki ili mamografiju i PAPA test – napomenuo je Anto Krišto. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content