Portal sluh.hr donosi vam nekoliko savjeta o prevenciji upale uha: Evo što morate znati

Upala uha odnosi se na začepljenje Eustahijeve cijevi, nakupljanje tekućine u srednjem uhu i povećanje pritiska, što se najčešće manifestira kao bol u uhu. Kod odraslih upale uha uzrokuju virusi, bakterije ili gljivice.

Kada govorimo o upali uha, moramo napomenuti da su neki pojedinci ranjiviji kada je u pitanju ovo zdravstveno stanje. Primjerice, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom sklonije su ovakvim upalama. Isto tako, u nekim slučajevima je dijabetes taj koji potiče upalu. Pojedinci koji pate od psorijaze također mogu biti sklonije infekcijama vanjskog uha.

Uobičajeni faktori rizika koji utječu na razvoj upale odnose se na:

– Promjenu visine
– Klimatske promjene
– Izlaganje duhanskom dimu
– Nedavna bolest

Iako do blokade Eustahijeve cijevi može doći iz više razloga (virusi, bakterije, upala sinusa), postoji nekoliko korisnih savjeta kojima se možete pozabaviti u smislu prevencije i liječenja.

Prestanak pušenja važan je korak u sprječavanju infekcije gornjeg dišnog sustava i ušiju. Pušenje izravno oštećuje osjetljiva tkiva na ovom dijelu dijela te smanjuje učinkovitost imunološkog sustava. Pridonosi i razvoju upale. Zatim, vanjsko uho uvijek treba pravilno čistiti i osušiti nakon izlaganja vodi primjerice tijekom tuširanja ili plivanja u moru i bazenu.

Izbjegavajte korištenje pamučnih, odnosno bilo kakvih štapića za čišćenje ušiju, jer tako samo možete ozlijediti slušni kanal i bubnjić i samim time stvoriti idealne uvjete za razvoj infekcije. Redovito pranje ruku može pomoći u sprječavanju širenja mikroba koji također mogu razviti infekciju. Osobe koje pate od alergija trebale bi smanjiti učestalost izlaganja alergenima, jer samo tako mogu umanjiti upalu i nakupljanje sluzi što pridonosi razvoju infekcije.

Kako nastaju, upale uha mogu i nestati same od sebe. Tako da znate da nema mjesta panici i zabrinutosti. Ako se simptomi ne ublaže nakon 3-4 dana, posjetite liječnika. Isto tako, ako primijetite neke nove simptome poput vrućice ili gubitka ravnoteže, odmah potražite liječničku pomoć. Svaki iscjedak iz uha također zahtijeva medicinsko liječenje.

Pratite portale sluh.hr i naučite sve što trebate znati o problemima sluha. (promo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content