Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos: Na ovogodišnjem Viroexpu poseban će se naglasak s razlogom staviti na pčelarstvo

Pripreme za ovogodišnji “sajam s dušom”, jubilarni 25. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo koji će se održati od 13. do 15. ožujka u Virovitici, u punom su jeku, a zanimanje za ovaj sajam koji je s vremenom postao pokretač gospodarstva u regiji, sve je veći.

U sklopu sajma, održat će se i stručna predavanja, pa će tako mnogobrojnim pčelarima, kojima obiluje ova županija, ali i ostalim zainteresiranim “ljubiteljima pčela i meda”, biti predstavljen Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, s posebnim osvrtom na pčelarstvo.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos istakao je sajam Viroexpo kao najznačajniji sajam takve vrste u Hrvatskoj na kojemu pčelarska grupacija ima značajna mjesta i događanja.

-I ove godine na sajmu će biti izloženi razni pčelinji proizvodi pčelara iz naše županije, ali i šire, a biti će organizirana kvalitetna edukativna predavanja s obzirom na traženja mnogobrojnih pčelara kako bi se riješile neke bitne stvari. Hrvatski pčelarski savez želi što više marketinški pokriti pčelarsku grupaciju i djelatnost, želimo demantirati tradicionalno shvaćanje pčelarstva u kojem samo pčelari u obliku pčelinjih proizvoda. Moramo shvatiti kao i što sve više shvaća suvremeni svijet, da je primarna zadaća pčelarstva upravo oprašivačka djelatnost i hvala svakom onom čovjeku koji želi držati i gajiti pčele, jer on na taj način čini puno za širu društvenu zajednicu – rekao je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos.

Ove godine će na sajmu Viroexpo biti naglasak na očuvanju pčelinjeg fonda kroz cijelu godinu rada Hrvatskog pčelarskog saveza, a predavanje koje će na njemu biti je vrlo značajno, jer je donesen novi zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji dosta toga mijenja i u pčelarskom sektoru.

MG 8683 e1552649099263

-U svezi s tim moram reći da mi baš nismo sasvim zadovoljni s takvim zakonom, ali ne znamo još sve detalje. Upravo na ovaj sajam Ministarstvo poljoprivrede poslati svoje eminentne stručnjake kako bi mogli rastumačiti pojedine stavke toga zakona, a mi ćemo kroz pčelarski sektor tada moći kanalizirati i naše primjedbe, ali i sugestije pčelarima kako se organizirati i kako bi što više u skladu sa zakonom mogli nastaviti ovu plemenitu djelatnost – zaključio je Vrbos.

(www.icv.hr, bs, foto: ilustracija, arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content