Promjene na benzinskim postajama: Vozači će uskoro moći vidjeti jako korisnu informaciju

Od lipnja ove godine vozači će na benzinskim postajama u Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji imati uvid u prosječne cijene goriva na 100 kilometara. Tako nalaže Direktiva EU, a u hrvatskom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture objašnjavaju da će na benzinskim postajama biti prikazana cijena izražena u kunama na 100 kilometara za svako gorivo, što uključuje benzinska i dizelska goriva, ukapljeni naftni plin, stlačeni prirodni plin i električnu energiju i to u odnosu na segmente automobila A+B (kompaktni putnički automobili), C (mali osobni automobili srednje klase) i D+SUV (osobni automobili srednje klase), piše Večernji.hr.

Metoda za izračun

U Ministarstvu navode da je u sklopu europskog projekta “Usporedbe cijena goriva” razvijena metoda za izračun cijena različitih vrsta goriva na 100 kilometara. A taj izračun dobiva se na temelju prosječne potrošnje goriva najprodavanijeg novog automobila u segmentu. Pritom je potrošnja goriva na 100 kilometara izražena u WLTP vrijednosti. A WLTP označava postupak usklađenog svjetskog harmoniziranog ispitivanja lakih vozila.

Množenjem te vrijednosti, objašnjavaju u Ministarstvu, s prosječnim cijenama po vrsti goriva unutar svakog segmenta dobivaju se cijene goriva po segmentu. Izračuni su temeljeni na prosječnim vrijednostima po relevantnim segmentima u RH u prošloj godini i prosječnoj cijeni pojedinih vrsta goriva u posljednjem tromjesečju.

U Ministarstvu kažu da se ova usporedba cijene goriva uvodi kako bi potrošači bili svjesni potrošnje izražene u kunama na 100 prijeđenih kilometara, a s obzirom na to da su prilikom kupnje novog automobila važni čimbenici izbora vrsta goriva i njihova cijena. U Hrvatskoj i još devet EU članica jučer je pak pokrenut pilot-projekt PSA “Usporedba cijena goriva” kojem je cilj spoznati kako najbolje informirati potrošače o cijeni različitih vrsta goriva.

Pilot-projekt će trajati od 15. do 1. veljače 2020. i u tom razdoblju će na 10 benzinskih postaja na području RH biti provedena anketa među potrošačima o načinu prikaza usporedbe cijena konvencionalnih i alternativnih vrsta goriva – lecima, plakatima, bannerima te digitalnim zaslonima.

Najbolji način usporedbe

Cilj je pilot-projekta, objašnjavaju u Ministarstvu, istražiti i doznati najbolji način usporedbe cijena goriva koja će prema europskoj obvezi biti vidljiva na svim benzinskim postajama od lipnja 2020. Istraživanje će biti provedeno u obliku ankete koja će uključiti potrošače na benzinskim postajama i otkriti njihove preferencije o optimalnom obliku usporedbe cijena.

(vecernji.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content