Promovirana knjiga Ljubomira Ljube Weissa “Posljednji izvještaj, posljednjih Židova Virovitice”

U organizaciji Studijskog instituta za novinarstvo, kulturu i obrazovanje, danas (petak) je u restoranu MFM u Virovitici promovirana knjiga virovitičkog novinara Ljubomira Ljube Weissa “Posljednji izvještaj, posljednjih Židova Virovitice”.

Knjigu, kao i samog autora tom prigodom predstavili su Vladimir Rošić, Weissov suradnik iz Beča i Zlatko Toth, koji je ulomak iz knjige pročitao na hebrejskom jeziku.

S obzirom da se 27. siječnja obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, Weissova knjiga koja govori upravo o sudbinama tih ljudi, od kojih je većina skončala u zarobljeništvu tijekom 2. svjetskog rata i više je nego dobro došla.

-Osim što govori o holokaustu, ona je i vrijedan dokument u kojem se spominje više od 200 osoba židovskog porijekla iz Virovitice i bivše općine Virovitica. Za njih tridesetak, među kojima je i otac Ljubomira Weissa, Marko Weiss iz Lukača koji je jedan od rijetkih koji su preživjeli strahote nacističkog logora – istakao je tom prigodom Vladimir Rošić te nadodao da iako i tim osobama nema nikakvog traga, autor je uspio prikupiti biografske podatke o tridesetak osoba, uglavnom onih koje su mu bile bliske.

-Iako naslov knjige nije optimističan i iako je Židovska općina u Virovitici prestala djelovati, židovstvo i dalje živi. Jer i autor knjige Ljubomir Weiss znao je reći da židov nije samo onaj koji je židovskog porijekla, nego i onaj koji se osjeća Židovom – tim povodom je između ostalog govoreći o autoru i njegovom djelu, rekao Vladimir Rošić.

(www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”576311″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content