SPREMNO SKIJALIŠTE U REZOVAČKIM KRČEVINAMA Čeka se još samo snijeg

Zima je već dobrano „zagrizla“ u sezonu, ali tek ovog vikenda snijeg se malo oglasio. Rijetke i kratke padaline otvorile su nadu da će „bjelko“ prekriti i naše obronke Bilogore. Iako prognoze nisu optimistične za veće centimetre snijega, ipak – čini se kako se zima tek zahuktala. Ljubitelji snježnih radosti, sanjkanja, skijanja, grudanja i valjanja po snijegu pripremili su sve svoje rekvizite; skije, sanjke, rukavice te toplu odjeću i obuću i svaki dan čeznutljivo pogledavaju čas u nebo, čas u vremensku prognozu. Za zimske radosti spremni su i organizatori skijaških terena, a Virovitičanima najbliže i najpoznatije je skijalište u Rezovačkim Krčevinama.

OTVORILO VRATA 1985. GODINE

Oni stariji vjerojatno se sjećaju da je skijalište u svom prvotnom obliku niknulo davne 1985. godine. I tad su bile uređene dvije staze. Jedna, okrenuta prema jugu, duga oko 400 metara s prosječnim nagibom oko 16 posto i druga okrenuta prema sjeveru, dužine oko 300 metara, no ipak strmija, s nagibom od oko 32 posto.

Organizacija je ispočetka bila besprijekorna. Uređivale su se staze, prodavale karte, kuhali su se čaj i vino, a postojao je čak i servis opreme. Bila je postavljena i rasvjeta pa se pretpostavlja da je skijalište tada bilo jedino osvijetljeno skijalište u Hrvatskoj. Par godina poslije, skijalište je u potpunosti zapušteno. Devastirana je vučnica, a staze su zarasle.

skijalište 2 Custom

No zahvaljujući ljudima koji vole skijanje, odnosno SKI Klubu Virovitica i pojedinim mještanima Rezovačkih Krčevina, tužna sudbina skijališta prekinuta je 2004. godine. Entuzijasti su zasukali rukave, pokosili travu i raslinje, servisirali vučnicu i rasvjetu, uređeni su prilazi i parkiralište. Za održavanje skijališta i organizaciju raznih aktivnosti zaduženi su u prvom redu Mjesni odbor Rezovačke Krčevine i Skijaški klub Virovitica. Naravno, ništa ne bi bilo moguće bez Grada Virovitice i Turističke zajednice Grada, a svoj značajan prilog daje i Skijaški klub „SKVIKI“ iz Virovitice.

I ZA SKIJE I ZA SANJKE

Svake godine ti ljudi odvajaju veliki dio svog slobodnog vremena da skijalište bude spremno, kao da će sutra pasti snijeg, neovisno o kojem se godišnjem dobu radi. „Prvi među jednakima“ u ovom naselju, predsjednik MO Rezovačke Krčevine Jurica Kajić, kojeg smo prije nekoliko dana zatekli na skijalištu, odvojio je malo vremena kako bi nas iz prve ruke informirao o situaciji na terenu.

– Sve je spremno, još samo čekamo snijeg – rekao je Jurica Kajić, napominjući da je po noći, kada se upale reflektori, skijalište još ljepše te dobiva onu „bajkovitu“ crtu.

skijaliste 2 Custom

– I sada, kada je skijalište zeleno, lijep je ugođaj, a zamislite tek kada padne snijeg! Važno je napomenuti da je dolazak na skijalište vrlo jednostavan kada ga pokrije snježni pokrivač – zimske službe svake godine uredno čiste cestu kroz Rezovac i Rezovačke Krčevine, kao i skijališno parkiralište. Za one koji su izvan Virovitice, važno je napomenuti da su u krugu centra Virovitice postavljene vidljive oznake te je samo potrebno pratiti smjer Rezovac, a zatim Rezovačke Krčevine. Vožnjom do crkve u Krčevinama po lokalnoj cesti dolazi se na parking s desne strane kod trgovine, iznad kojega se nalazi skijalište. Parkirnih mjesta ima dovoljno te se ne naplaćuje – objašnjava J. Kajić.

Iako se objekt zove „skijalište“, ovdje se dobro mogu zabaviti i sanjkaši jer se s desne strane skijaške staze nalazi i duga staza za sanjkanje, a skijalište je otvoreno i za dolazak snowboardera.

skijaliste 3 Custom

– Oni koji nisu ljubitelji „vjetra u kosi“, svoje zadovoljstvo mogu naći grudanjem u podnožju skijališta jer je od svega ipak najvažniji boravak na svježem zraku – smatra Jurica Kajić. Skijalište, kao i cijelo naselje Rezovačke Krčevine, otvoreno je za sve one koji su željni ne samo užitka u zimskim sportovima, nego i općenito uživanja u prirodi i boravka na svježem zraku u miru i tišini ovog Virovitičanima pet kilometara udaljenog prigradskog naselja.

ČLANOVI SKVIKIJA NE OVISE O PAHULJAMA I NISKIM TEMPERATURAMA

Nekima, poput članova Skijaškog kluba SKVIKI iz Virovitice, sezona snijega, koliko god ona kratka ili duga bila (ili je uopće nema), nije dovoljna za užitak spuštanja po padinama. Nekolicina njih odlučila je cijele godine uživati u sportu koji vole, pa su kupili nekoliko pari skija za travu.

U odnosu na klasične skije, ove, pak, više podsjećaju na futurističko vozilo/pomagalo jer na sebi imaju ugrađene male mehaničke gusjenice. Pokazujući kako izgledaju i kako se koriste, predsjednik kluba SKVIKI Ivan Ključec kaže kako za ovu vrstu skijanja još uvijek nema puno poklonika.

skijaliste 6 Custom

– Vjerujem da je većini skijaša padina bez bijelog pokrova nezanimljiva. No, prava istina je da i ova, nazovimo je vrsta skijanja, može biti vrlo interesantna. Svakako u obzir valja uzeti činjenicu da u našim krajevima snijega ima sve manje – ističe I. Ključec koji objašnjava kako su skije namijenjene skijanju na travi kraće od onih za snijeg, dok gusjenice pomažu da „grip“ na travnatoj podlozi bude što bolji. Sami štapovi se pak koriste vrlo slično kao i kod skijanja na snijegu.

– Skije s gusjenicama su brže, preciznije i zahtijevaju dobro pripremljen travnati teren. Ovaj na skijalištu u Rezovačkim Krčevinama je kao naručen. No, važno je reći da ova vrsta skijanja nije za podcjenjivanje. Za bavljenje ovim sportom potrebno je dobro znanje, ali i zaštita na rukama i nogama jer su padovi neugodniji od onih na snijegu. Što se pancerica tiče, mogu se koristiti modeli koji se inače koriste za skijanje na snijegu – ističe I. Ključec.

Zbog težeg zaustavljanja i većih opasnosti pri padovima, obronci na kojima se skija na travi su manje strmi, no još uvijek se postiže brzina dostatna za vožnju veleslaloma. Ivan Ključec zato ističe da je to i dalje velika brzina za skijaša rekreativca pa preporuča oprez kad se kreće u ovu skijašku avanturu.

skijaliste 1 Custom

BRDSKI BICIKLIZAM, NOGOMET ILI KOŠARKA

Osim Virovitičana, poznato je da ovdje dolaze ljubitelji skijanja i sanjkanja iz Daruvara, Đurđevca, Grubišnog Polja, Slatine, pa čak i iz Mađarske. Skijalište u Rezovačkim Krčevinama Grad Virovitica je uvrstio u turističku ponudu tijekom zimskih mjeseci. No, ima se tu što vidjeti i kada nema snijega, govori nam J. Kajić.

– Kada nema snijega, skijalište je pogodno za brdski biciklizam, paragliding te šetnju. Podignut je i komunalni standard, a dobivamo i nove sadržaje za naše mještane – rekao je J. Kajić.

Ovo naselje idealno je i za okušati se u nekoliko vrsta sportova. U sklopu skijališta koje ljeti služi za biciklizam i paragliding nalazi se i betonsko nogometno igralište, koševi za igranje košarke, igralište za odbojku na pijesku te viseća kuglana.

– Pozivam sve zainteresirane da neovisno o snijegu dođu u Rezovačke Krčevine i otkriju kako se ovdje može uživati u sportu i prirodi – naglašava Jurica Kajić. (www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”575159″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content