U sklopu projekta “Razvoj palijativne skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji” održano predavanje o važnosti volontera

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije danas (četvrtak) je održana edukacija učenika 4. i 5. razreda srednje medicinske škole na temu palijativne skrbi. Edukacija je održana u sklopu projekta “Razvoj palijativne skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji”, a cilj joj je senzibilizirati učenike za brigu i skrb o oboljelima suočenim s problemom progresivnih neizlječivih bolesti te kako bi im se omogućilo stjecanje dodatnih stručnih znanja i vještina potrebnih za zdravstvenu njegu palijativnih pacijenata.

Projekt “Razvoj palijativne skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji” prijavljen je u svibnju 2018. godine kako bi se zaokružio proces pružanja palijativne skrbi u našoj županiji na svim razinama, koji je započeo još 2014. godine donošenjem odluke župana o osnivanju Centra za koordinaciju palijativne skrbi Virovitičko-podravske županije, objasnila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Melita Sirovica te istaknula važnost i težinu volontiranja.

IMG 2269 Custom

– Kako bi se krug pružanja skrbi u palijativnoj djelatnosti na primarnoj razini zatvorio, nedostaje vrlo važna karika, a to je volonter. Volonteri imaju dragocjenu i humanu ulogu u razvoju i pružanju palijativne skrbi, mogu doprinijeti u razvoju i djelovanju svih razina i službi palijativne skrbi, bilo da borave s bolesnikom u ustanovi ili kući bolesnika, ili da pomažu obitelji. Volonteri također doprinose razvoju palijativne skrbi u lokalnoj zajednici i sudjeluju u podizanju svijesti građana o palijativnoj skrbi. Ovim projektom planira se provesti jedna od najznačajnih aktivnosti u okviru daljnjeg razvoja palijativne skrbi u županiji, a to je uspostava volonterskog centra za palijativnu skrb u Virovitičko-podravskoj županiji, što podrazumijeva stvaranje materijalnih i nematerijalnih preduvjeta za rad centra s naglaskom na promociju palijative i edukaciju zainteresiranih volontera – zaključila je M. Sirovica te okupljenima predstavila gošću predavačicu.

Predavanje na temu “Volonter u palijativnoj skrbi” okupljenima je održala Vesna Božić, diplomirana medicinska sestra. Osim što radi kao nastavnica stručnih predmeta u Srednjoj školi Pakrac u Pakracu, od 2013. godine je i aktivna članica palijativnog tima “LiPa” kao koordinator volontera.

IMG 2261 Custom

Prije početka samog predavanja, V. Božić je učenicima kroz vijećnicu poslala kutiju s lijepim porukama koje bi im uljepšale dan te objasnila njihovu povijest i značaj.

– Mi ovakve poruke stavljamo u balone, puštamo te balone u zrak te nam se ljudi javljaju kada nađu balon u svome mjestu, kao na primjer iz Čakovca i Mađarske. To je nešto prepoznatljivo za nas te smo time i obilježili početak ovog predavanja – rekla je V. Božić.

(www.icv.hr, ea)

[g-gallery gid=”575094″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content