Uspješna godina iza Nogometnog saveza Virovitičko-podravske županije, Đuro Bukvić: Općinske škole nogometa su budućnost

Iza Županijskog nogometnog saveza Virovitičko-podravske županije još je jedna uspješna godina. O trenutnom stanju u nogometu razgovarali smo s predsjednikom Županijskog nogometnog saveza Đurom Bukvićem.

Ove godine Županijski savez preselio je u nove prostorije. Jeste li zadovoljni promjenama?

Uz novčanu pomoć Hrvatskog nogometnog saveza osigurali smo potrebna sredstva te smo pronašli poslovni prostor koji nam je najviše odgovarao financijski i po položaju. Konačno imamo svoje prostorije koje su funkcionalne, one se nalaze u centru grada, u Ulici Stanka Vraza 15. Raduje me što su već svi navikli da smo na novoj lokaciji.

Odnos s Hrvatskim nogometnim savezom ove godine nije bio ograničen samo na tu akciju?

Nikako nije, moram reći da se ne smiju preskočiti klubovi. Iz Hrvatskog nogometnog saveza dobili smo sredstva za obnovu infrastrukture nogometnih klubova, koja su podijeljena na temelju javnog poziva na koji su se javili zainteresirani klubovi. Proljetos je stigla oprema za treninge namijenjena školama nogometa, koju su dobili svi klubovi koji rade s mlađim dobnim uzrastima, a jesenas smo dobili i podijelili preko 600 lopti našim klubovima. Plasmanom seniorske reprezentacije na Euro 2020. godine možemo očekivati da će se nastaviti slične injekcije Hrvatskog nogometnog saveza u idućoj godini u vidu opreme i dodatnih financijskih sredstava za obnovu infrastrukture.

Ove se godine naši najbolji klubovi natječu u višem rangu, koliko ste zadovoljni tim iskorakom?

Nakon nekoliko sezona ponovno imamo klubove u saveznom rangu natjecanja. Formirana je nova 3. liga Sjever, kojoj gravitiraju klubovi iz naše županije. Dva naša kluba, Virovitica i Papuk, uključila su se u tu ligu. Rezultatski su pokazali da su konkurentni u jačem rangu natjecanja. Suhopolje se nakon četiri sezone dominacije u 1. županijskoj nogometnoj ligi odlučilo za iskorak i od jeseni se natječe u 4. ligi, gdje su pokazali da s pomlađenom momčadi mogu biti uspješni.

Kakvo je stanje na terenima županijskih nogometnih liga?

Ove sezone natjecanje u 1. županijskoj ligi je izjednačeno. Neizvjesne utakmice privlače veliki broj gledatelja. Mi smo i dalje u vrhu po broju gledatelja na županijskim terenima. Ima i niz interesantnih susreta u drugim županijskim ligama. U planu je da od jeseni 2020. godine krenemo ponovno s jedinstvenom 2. županijskom ligom, s ciljem da poboljšamo kvalitetu u tom rangu natjecanja.

Zašto ste ovog ljeta pokrenuli Školu nogometa općine Lukač u Gornjem Bazju?

Zbog sve manjeg broja djece klubovi su pojedinačno teško mogli formirati selekcije u mlađim dobnim uzrastima, pa se osnutak općinske škole nogometa pokazao kao nužno rješenje. Zasad smo okupili preko 80 dječaka i djevojčica u četiri selekcije. Od nove godine pokrenut ćemo i vrtićku selekciju. Sjedište škole nogometa je na stadionu Školski vrt, jer tu imamo svu potrebnu infrastrukturu za treniranje i natjecanje. Uvjeren sam da će tim putem krenuti i u drugim općinama u našoj županiji, jer samo na taj način možemo okupiti djecu i podići kvalitetu rada s mlađim uzrastima.

Što očekujete od nove nogometne godine?

Svim djelatnicima u sportu: nogometašima, trenerima, članovima uprava klubova, oružarima i navijačima želim sretan i blagoslovljen Božić i puno osobnog i sportskog uspjeha u novoj 2020. godini, za koju očekujem da će nam svima biti rezultatski uspješnija. Želio bih da se još jedan klub odluči za natjecanje u 4. ligi, a reprezentaciji na Europskom prvenstvu želim da dođe do naslova. I dalje ćemo ustrajati na nultoj stopi tolerancije prema nasilju i rasizmu na nogometnim terenima.

(www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content