Vrhunske slavonske kobasice, prvoklasna kapljica i pobjeda Tomislava Kunšteka obilježili 9. Kobasijadu u Dugoj Međi

U Dugoj Međi jedna mala braniteljska udruga napravila je čudo, stvorila Slavoniju u malom, zagrlila njene najveće vrijednosti. Da, mala udruga, ali prepuna iznimno vrijednih i kvalitetnih ljudi, ljudi koji naprosto opisuju Slavonca, marljivi, pošteni i istinski širokogrudni domaćini.

UHBDDR Duga međa potpisala je još jednu vrhunsku slavonsku priredbu, 9. Kobasijadu koju su pokroviteljstvom pokrili Ministarstvo poljoprivrede, Virovitičko-podravska županija i Općina Zdenci uz mnoštvo donatora. Kobasijadi su nazočili župan Igor Andrović i njegovi zamjenici  Darko Žužak i Marijo Klement, načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić, načelnik općine Čađavica Mirko Rončević, predsjednik HVIDR-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš, grupe gostiju iz Osijeka i Zaboka te mnoštvo posjetitelja.

– Ova manifestacija je napravljena prije svega u cilju promocije domaćeg slavonskog i hrvatskog proizvoda, odnosno zdrave prehrane, a potom i zbog toga da se svi zajedno vidimo nakon Nove godine i čestitamo ju jedan drugom stiskom ruke, a ne SMS-om ili emailom, jednostavno ljudski u prirodi. Presretni smo što smo prepoznati i šire, od gotovo cijele Slavonije gdje smo imali goste iz Osijeka, Aljmaša, Našica, Podgorača i cijele naše županije, te Krapinsko-zagorske županije. Samo natjecanje za najukusniju kobasicu je pravo prijateljsko u cilju očuvanja naših starih proizvoda od zaborava, a isto tako moram reći da se kod nas svi proizvođači suhomesnatih proizvoda i vina predstavljaju potpuno besplatno. Hvala svim sudionicima natjecanja i kompletne manifestacije i mi ćemo se truditi ustrajati i dalje raditi ovu priču – rekao je dopredsjednik UHBDDR Duga Međa Mirko Bušljeta.

0401kobasijada 8Načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić pohvalio je udrugu i ovu manifestaciju:

– Kobasijada u Dugoj Međi je definitivno zaštitni znak naše općine i manifestacija koja je poznata nadaleko i naširoko. Hvala članovima udruge na vrijednom radu i trudu i naravno mi smo kao Općina uvijek tu za svaki vid pomoći – rekao je Durmić.

0401kobasijada 9Manifestaciju je otvorio župan VPŽ Igr Andrović:

– Ovo je jedna sjajna priča, tradicija, baština, sve ono što je Slavonija nudila nekada, a ono što je najvažnije nudi i danas i što posebno veseli okupljanje velikog broja ljudi. Moram se od srca zahvaliti ovoj udruzi koja radi veliki posao, ali i svim OPG-ima koji sudjeluju i proizvođačima suhomesnatih proizvoda koji i dalje gaje ovu našu zdravu, slavonsku hranu. Natjecanje će proći, pobjednici proglasiti, ali ovo druženje i okupljanje, promocija tradicije Virovitičko-podravske županije je ono što ostaje u sjećanju kao i lijepi trenuci i uspomene koju ovakvi događaji donose – rekao je Andrović.

Na natjecanju za najukusniju kobasicu bilo je rekordnih 37 uzoraka koje je ocjenjivalo stručno povjerenstvo u sastavu Vladimir Pleša, predsjednik te članovi Tomo Trstenjak i Zoran Putniković koje je imalo iznimno težak zadatak pa se pobjednik odlučio u dodatnom kušanju:

– S obzirom na to da su pitanju visoki datumi, kobasice još nisu dovoljno suhe, odnosno nisu sazrele, ali iznimno smo zadovoljni uzorcima i pohvaljujem sve proizvođače. Svake godine ima sve više uzoraka i to je pokazatelj vrijednosti članova udruge, ali i kvalitete ovog natjecanja – rekao je predsjednik Pleša.

0401kobasijada 18Najukusnijom kobasicom sa 104 boda proglašena je ona proizvođača Tomislava Kunšteka iz Velikog Rastovca, drugo mjesto sa 103 boda osvojio je Mario Knapić iz Duge Međe, dok je treće mjesto s 97 bodova osvojio Damir Gorički iz Zaboka. Pravu slavonsku veselicu upotpunili su svojim nastupa članovi KUD-ova ”Zdenac” iz Zdenaca i Crkvari te glazbeni sastav Extreme band iz Đakova i odlična violinistica Iva Blažev iz Virovitice. Na Kobasijadi su se mogli kušati gotovo svi prepoznatljivi slavonski proizvodi, kobasice, slanine, švargl, krvavice, čvarci, lepinje, salenjaci, pilo se kuhano i ono pravo slavonski vino, prezentirane su slavonske rukotvorine, svirala tamburica, jednostavno kako kaže ona dobra stara pjesma ”Slavonijo tko te nije volio, ne zna što je izgubio…”. (www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”573623″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content