ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA “CENTAR ZA POSJETITELJE – DVORAC JANKOVIĆ SUHOPOLJE” Kulturnu baštinu obogatili modernim sadržajima i pretvorili u pravi turistički biser

Danas (ponedjeljak) je u Suhopolju održana završna konferencija projekta „Centar za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju“, koji predstavlja jednu od najznačajnijih investicija s područja obnove kulturne baštine na području Virovitičko-podravske županije.
Projekt vrijedan 39.767.716,50 kuna je provela Virovitičko-podravska županija u suradnji s partnerima: Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije, Gradski muzejom Virovitica, Razvojnom agencijom VIDRA i Općinom Suhopolje. Sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, konkretno, kroz Europski fond za regionalni razvoj.

MG 2363Završnoj konferenciji nazočili su brojni uzvanici. Uz bivšeg župana, aktualnog saborskog zastupnika Tomislava Tolušića, ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica, župana Igora Androvića sa suradnicima, načelnika Općine Suhopolje Siniše Horvata sa suradnicima, završetak projekta uveličali su i predstavnici institucija kulture, izvođači radova, nadzora te svi oni koji su dali obol projektu koji je promijenio turističku ponudu ne samo Suhopolja, nego i cijele Virovitičko-podravske županije.

MG 2368VAŽAN ZA CIJELU OPĆINU

Pritom je obnova i oprema kompleksa dvorca i njegova prenamjena u Centar za posjetitelje – Dvorac Janković samo dio. U okviru projekta izrađena je i Studija valorizacije obitelji Janković, osmišljen koncept i opremljen multimedijalni izložbeni prostor Centra s kreativnim laboratorijem za kreativne radionice te osiguran prostor i interaktivni sadržaji za posjetitelje i lokalnu zajednicu. Posjetitelji će tako uskoro, kada završno opremanje bude dovršeno, imati prilike pobliže upoznati obitelj Janković kroz multimediju, putem 5D kina, prenoćiti u jednoj od 15 dvokrevetnih soba s „četiri zvjezdice“, uživati u izložbama i šetnji perivojem koji je također dobio novi izgled…

Na projekt je posebno ponosan načelnik Siniša Horvat, koji kaže kako je dvorac i njegova povijesna uloga duboko ukorijenjena u Suhopolje, stoga je i dio grba Općine. U prošlosti, „ugostio“ je osnovnoškolce i polaznike dječjeg vrtića, a danas ima novu svrhu.

MG 2410– Po prvi put Centar otvara svoja vrata svima, postaje dostupan, pravi Centar za posjetitelje, sa smještajnim kapacitetima, biser Virovitičko-podravske županije. Siguran sam da će opravdati svaku kunu koja je investiranja u njega, da će ugostiti sve domaće i strane goste i svakako pobuditi znatiželju. Dvorac je zaštitni znak naše zajednice i njegova obnova promijenila je vizuru cijele općine i zato hvala svima koji su na projektu sudjelovali, od vizije do današnjeg završetka – poručio je načelnik Horvat.

TRANSOFRMACIJA PUNA IZAZOVA

Obnova ruševnog dvorca u moderan Centar trajala je pune tri i pol godine, od kolovoza 2016., do danas. Na tom putu velike transformacije bilo je izazova. Sama Županija u tom je periodu izmijenila tri župana, no svaki je prepoznao važnost projekta i na njemu ustrajao. Aktualan, Igor Andrović, kaže da se ispatilo. Centar za posjetitelje-Dvorac Janković u Suhopolju danas je jedan od četiri projekta na području naše županije kroz koje se starim dvorcima i kurijama putem EU fondova udahnulo nov život.

MG 2424– Samom obnovom dvoraca i kurija stvorili smo jednu plemićku rutu, a koja je već sada interesantna za sve posjetitelje, turiste na području naše županije, od Noskovaca, Pustare Višnjice, Virovitice, Kapele Dvora. To su sve projekti koji su financirani sredstvima Europske unije i na taj način smo pokazali koliko kao županija, kao gradovi i općine brinemo o našoj kulturnoj i prirodnoj baštini. Siguran sam da će sutra ti projekti doprinijeti razvoju turizma, novom zapošljavanju i, naravno, rastu gospodarstva – smatra župan Andrović. Kako sve ne bi ostalo samo na povijesti, Virovitičko-podravska županija iskoristila je i druge izvore financiranja, da Centar upotpuni suvremenim sadržajem i tako stvori dodanu turističku vrijednost. Jedan od primjera je 5D kino, koje je postavljeno uz pomoć Ministarstva kulture. Sam projekt je uključio i obnovu perivoja oko dvorca, pa posjetitelje očekuju nove šetnice, klupe, uređen okoliš, kako bi priča oko prekrasnog Centra bila cjelovita.

ULAGANJE U KONTINENTALNI TURIZAM

Upravo je kulturna baština prepoznata kao bogatstvo na području naše županije i ogroman turistički potencijal koji pokazuje svoje rezultate, naglasio je Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a. – SAFU radi na ukupno 14 projekata na području Virovitičko-podravske županije, od kojih šest pripada upravo području prirodne i kulturne baštine. Od uređenja Križnice u Pitomači, preko Noskovačke Dubrave i sekvoje u Slatini, jezera Hercegovac u Orahovici i planiranu obnovu dvorca u Cabuni, ova županija dokazuje da je strateški prepoznala važnost obnove kulturne baštine. Kroz nekoliko godina brendiranja danas smo poznati kao županija koja je obnovila gotovo sve svoje dvorce i siguran sam da će sve obnovljene povijesne atrakcije u budućnosti pridonijeti razvoju kontinentalnog turizma – istaknuo je T. Petric koji kaže kako SAFU vjerno prati svaki kvalitetan projekt.

MG 2467Da je Virovitičko-podravska županija prva u Hrvatskoj po ulaganju u kulturnu baštinu i spas dvoraca i kurija, smatra Tomislav Tolušić, koji je, tada još kao župan, 2016. godine otvorio radove na početku izgradnje novog Centra u Suhopolju. – Svi mi znamo kako je izgledao dvorac u Suhopolju, Kurija Janković u Kapeli Dvoru i Ljetnikovac grofa Draškovića u Noskovačkoj Dubravi prije obnove, kao i Dvorac Pejačević u Virovitici. S ovim spašavamo svoju povijest i ostavljamo pozitivne stvari za buduće naraštaje – poručio je saborski zastupnik Tomislav Tolušić.

MG 2484Naglašava važnost novog projekta, obnovu Dvorca Janković u Cabuni, koji će pridonijeti, smatra, još većoj turističkoj prepoznatljivosti naše županije. – Sa Centrom u Suhopolju, obnovom Dvorca u Virovitici i drugim obnovama ovaj kraj dobiva na turističkoj prepoznatljivosti i otvara se ne samo ljudima u Hrvatskoj, nego i drugim potencijalnim turistima – zaključuje T. Tolušić. Govoreći o ulaganjima u kulturnu baštinu kojoj su se obnovom omogućili dodatni sadržaji, izdvaja uspješnu Kuriju Janković u Kapela Dvoru.

– Kurija sa 18 soba samo u prošloj godini ostvarila je blizu 5000 noćenja, a oko 50 posto ukupnih gostiju su stranci. Bilo koji hotel na Jadranu nema toliku prosječnu popunjenost – smatra T. Tolušić. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

MG 2487

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content