Zlatko Karafa od Općine Sopje dobio 20 tisuća kuna za kupnju prve nekretnine: Sretni su jer od stare kuće stvaraju svoj novi dom

Zlatko Karafa iz Sopja nedavno se javio na natječaj Općine Sopje i ostvario pravo na pomoć od 20.000 kuna pri kupnji nekretnine. Zlatko (23) u Sopju živi od rođenja, tamo želi ostati zajedno sa suprugom Adrijanom (21) i kćerkicom Emom (15 mjeseci), a za inicijativu Općine koja na ovaj način izlazi sumještanima ususret ima samo riječi hvale. Sopje među rijetkima u Hrvatskoj kroz demografsku mjeru obiteljima daje 20.000 kuna za kupnju nekretnine, odnosno 10.000 kuna za adaptaciju i uređenje doma.

VELIKODUŠAN POTEZ

– Mislim da je to zaista velikodušno od Općine i drago nam je da misle na nas. Znate i sami da je danas svaka kuna dobrodošla, pa ćemo taj novac pažljivo iskoristiti. Kupili smo kuću u kojoj godinama nitko nije živio. Raskrčili smo sve oko imanja i sad nas čeka još dosta posla da od nje napravimo topli dom. Ali sretni smo. Ovaj novac pomogao nam je u onim troškovima za koje bismo morali još dugo štedjeti, odnosno za radove koje smo mogli odmah napraviti, a ne čekati proljeće – zahvalno kaže Zlatko, koji ističe kako je Sopje lijepo mjesto za život, osobito s obitelji.

Zlatko radi u KTC-u u Slatini, a bavi se i poljoprivredom. Od stočarstva je odustao, no i dalje sije kukuruz, soju, ječam, zob i druge kulture na 15 jutara zemlje. Sve što proizvede, uspije prodati i zasad je zadovoljan radom na zemlji. S nadom gleda u buduće natječaje za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta.

sopje1 Custom

– Nažalost, nemamo svoju zemlju, sve imam u ‘varendi’ (najmu op.a.). Kad bih mogao ostvariti pravo na zakup državne zemlje, bilo bi i meni, ali i drugim mladim poljoprivrednicima puno lakše ulagati i planirati proizvodnju – smatra Zlatko koji kaže kako će se javljati na sve natječaje. Poljoprivreda je jedini poticaj mladima da ostanu na selu, ističe nam naš sugovornik, osobito ako u svom trudu, žrtvi i odricanju imaju pomoć Općine ili države, u segmentu u kojem one mogu pomoći.

Govori nam kako se Sopje mijenja nabolje i da njemu i njegovima nije cilj otići, nego ostati na svojoj zemlji, raditi i podizati obitelj.

– Mislim da će nam sada biti puno lakše i kada se dovrši gradnja našeg novog vrtića. Konkretno, supruga može razmišljati o povratku na posao jer će nam dijete imati gdje biti na čuvanju i igri dok mi radimo. Moram reći i da smo dobili 2.500 kuna pomoći od Općine kad se Ema rodila, a sad su taj iznos povećali na pet tisuća kuna. To nije malo novca i svakom će roditelju itekako dobro doći, taj znak da Općina misli na nas – poručuje Zlatko.

sopje Custom 1

OSAM SRETNIH OBITELJI

Više o natječaju koji je pozitivno odjeknuo među obiteljima rekao nam je načelnik Berislav Androš, koji objašnjava kako su ovu vrstu demografske mjere pokrenuli prošle godine po prvi put.

– Ovo nam je možda najveća mjera demografske obnove, a obitelji ju mogu iskoristiti za dvije namjene vezane uz pitanje stambenog zbrinjavanja: za kupnju nekretnine ili rekonstrukciju postojeće građevine. Na prvi natječaj javilo nam se osam prijavitelja, svi su ispunili formalne uvjete i svima je odobren iznos sufinanciranja – zadovoljan odazivom kaže B. Androš koji najavljuje kako je ovo samo prvi u nizu natječaja ove vrste koje će Općina i dalje nuditi sumještanima kao demografsku mjeru.

– Vjerujemo da i dalje postoji zainteresiranost mladih kojima će iznos do 20.000 kuna pomoći u realizaciji stambenog pitanja prve nekretnine. I sami sumještani daju nam potporu i nukaju nas da nastavimo – kaže načelnik koji obećava i daljnju pomoć u potrebama obitelji, starijih, djece i mladih.

sopjee Custom

– Svjesni smo sve većeg odlaska mladih iz ruralnih područja i zato se trudimo biti servis našim sumještanima, poboljšati im kvalitetu života i kroz mjere i natječaje ponuditi konkretnu pomoć i podršku. Tako sufinanciramo prijevoz učenika, kupujemo udžbenike i nastavne materijale, a do izgradnje vlastitog vrtića u Sopju, roditeljima sufinanciramo boravak u vrtiću u gradu Slatini. Pored već znanih povećanja stipendija studentima, ove smo godine donijeli odluku i o sufinanciranju boravka srednjoškolaca u učeničkim domovima – kaže načelnik Androš te ističe kako je i dalje sva suradnja sa sumještanima – sugestije, prijedlozi za nove mjere i pomoći – dobrodošla.

sopje vrtić Custom

RODITELJI SE RADUJU NOVOM VRTIĆU 

Jedna od najvažnijih investicija na području Sopja je novi vrtić, čija je izgradnja počela sredinom lipnja prošle godine, a s radom bi trebao krenuti s novom pedagoškom godinom. Projekt izgradnje vrtića izradila je županijska Razvojna agencija VIDRA. Vrijednost izgradnje je 4.9 milijuna kuna. Namijenjen je polaznicima triju dobnih skupina, a osim što će imati najmoderniju opremu unutar vrtića, polaznici će imati i vanjsko dječje igralište te sve popratne sadržaje koje imaju moderni vrtići u puno većim mjestima i gradovima. (www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content