Župan Igor Andrović zaželio sretan rođendan malenim princezama, najpoznatijim hrvatskim blizankama Valentini i Kristini Tambolaš

U obitelji Tambolaš u Bušetini, ovih dana stanuje osmjeh na licima. Najpoznatije hrvatske blizanke, Valentina i Kristina, 16. siječnja, proslavile su prvi rođendan, iako kako ističe majka Marija, one mogu slaviti još jedan dan kao “dan rođenja”.

Naime, 2. ožujka 2019. imale su operaciju koja im je promijenila život. Sijamske blizanke rođene su kao „palčice“, u 33. tjednu i nedugo nakon toga krenula je priprema za pravu životnu borbu. Šanse da prežive iznosile su svega 16 posto, no te su brojke liječnici iskoristili za pobjedu života i uspješno ih razdvojili u operaciji koja je zbog svoje specifičnosti i zahtjevnosti ušla u medicinske anale, a djevojčice postale pravo „čudo s Rebra“, gdje je povijesna operacija izvedena.

IMG 3707
Foto: K. Toplak

U kolovozu su stigle kući. U ponedjeljak im je rođendan čestitao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz pročelnicu Službe za poslove župana i opće poslove Jasnu Abramović.

U krugu obitelji, uz stariju sestru, Maju i brata Ivana, majku Mariju i oca Petra, Valentina i Kristina uživaju u svim sitnicama, maženju i igri. Te prave “male lavice” svoj dan provode u puzanju, prvim koracima, gugutanju, isprobavanju kašica i novih igračaka. Izašli su im i prvi zubići, lakoćom puzaju, rade sve ono što i inače rade djeca…

– Sad kad gledam unatrag tih godinu dana, pitam se otkud nam snage za sve i, vjerujte, ne znam kome bih prije zahvalila. Dragom Bogu, koji nam je dao snage, vjere i hrabrosti, doktorima koji su spasili naše djevojčice na operaciji, doktoru Tvrtku Kovačeviću koji je prvi dijagnosticirao da su spojene, pa svim sestrama i osoblju bolnica, svim ljudima koji su nam pomagali svih ovih mjeseci – govori majka Marija.

IMG 3739
Foto: K. Toplak

Dobri ljudi, Općina Špišić Bukovica, Grad Virovitica i Županija Virovitičko-podravska obitelji su pomogli kod renovacije kuće koju su kupili u Bušetini, kod kolica i njihalica za djevojčice, opreme, pelena, za prijevoz Mariji vlakom u Zagreb…

– Savjetovali su nam da se jednostavno opustimo i pratimo njihov prirodni ritam i napredak. Iako navršavaju prvu godinu, njihove motoričke sposobnosti su ipak bliže onima desetomjesečnog djeteta. No mi smo i prezadovoljni. Uveli smo i veći broj namirnica u prehranu, a svaki dan kuham i tri posebna obroka, samo za njih, budući da polako uvodimo nove namirnice i isprobavamo što im odgovara, a što ne – priča nam Marija.

– Ništa se s ovim ne može usporediti, niti jedna žrtva nije preteška. Kad vidimo kako sve dobro napreduje i da su nam djeca zdrava, zaista možemo samo biti sretni, ništa drugo nije važno – ponosno kaže vrijedna Marija koja ističe kako joj je najveća pomoć suprug Petar, a koji nakon posla obavlja svu kupovinu, nabavlja lijekove i rješava sve ono što ona tijekom dana ne stigne. (www.icv.hr, vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content