DAN BEZ DUHANSKOG DIMA Zavod za javno zdravstvo u srijedu, 26. veljače organizira Dan otvorenih vrata

U Republici Hrvatskoj već se niz godina obilježava Dan bez duhanskog dima (Hrvatski dan nepušenja), i to uvijek prvoga dana korizme, a u Virovitičko-podravskoj županiji tome svakako najveći doprinos daje Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Podršku ovim aktivnostima pruža i Povjerenstvo za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije.

Dan bez duhanskog dima osmišljen je kako bi se pušače duhanskih proizvoda potaknulo na donošenje odluke o prestanku pušenja, a svakako da barem na ovaj dan ne puše. Nepušačima je to prigoda da učvrste svoj stav o nepušenju kao zdravom načinu življenja.
Ovim povodom Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije za sve zainteresirane građane organizirat će u srijedu 26. veljače 2020. godine Dan otvorenih vrata. Stručnjaci Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja i Djelatnosti javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije zainteresiranim građanima pružaju mogućnost toga dana posebnim uređajem besplatno izmjeriti razinu ugljičnog monoksida u izdahu.

Podatak o ugljičnom monoksidu govori kolika je sposobnost krvi da opslužuje tijelo kisikom, presudno važnim činiteljem za zdravlje i život. Pokazalo se da pušači imaju smanjenu sposobnost da njihova krv opslužuje tijelo kisikom i stoga su u većemu riziku po zdravlje jer ne mogu disati punim plućima. Mjerenje je moguće provesti u srijedu 26. veljače 2020. godine između 8 i 14 sati kod medicinskog tehničara u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, na katu (Ljudevita Gaja 21, Virovitica).

Javnozdravstvenom akcijom obilježavanja Dana bez duhanskog dima želi se skrenuti pažnja javnosti na veliki javnozdravstveni problem štetne upotrebe duhanskih proizvoda, ohrabriti nepušače u nepušenju i potaknuti pušače na prestanak pušenja. (zzjzvpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content