FAŠENJAK U SOPJU ”Korona virus” spaljen, maškare preuzele vlast na nekoliko sati

Maškare, fašenjak, fašnik, karneval, poklade… sve su to nazivi za jedan te isti događaj koji može trajati od Sveta tri kralja, jedan vikend ili nekoliko tjedana zaredom, a udarni termin je pokladni utorak, dan prije blagdana Pepelnice, početka korizme. To je običaj još iz rimskih vremena koji je utemeljen na magijskom djelovanju u gonjenje zlih sila, kao i protjerivanja zime. Običaj je preuzelo kršćanstvo, odnosno najviše se prakticira u zemljama i narodima s katoličkom tradicijom.

Karnevalske svečanosti obično uključuju maskirane povorke i plesove, bakljade, vatromete, obasipanje cvijećem i konfetima, te na kraju svečano spaljivanje ili pokapanje velike lutke, personifikacije ”princa karnevala”, odnosno sveg zla što je narod nekog mjesta snašlo od lanjskog karnevala. Općinsko središte, mjesto Sopje ima dugu tradiciju maškara tj. manifestacije pod nazivom ”Fašenjak u Sopju”, koja kontinuirano traje više od 15 godina, a tako je bilo i jučer na pokladni utorak.

Okupljanje veselih maškara započelo je u Društvenom domu, da bi se potom sudionici ”Fašenjaka” okupili ispred doma kako bi načelnik Općine Sopje Berislav Androš maškarama predao ”ključ Općine”. Iako nevoljko, pa makar i na nekoliko sati, ključ je završio u rukama maškara i tako su one preuzele vlast. Prijeki sud maškara donio je presudu za krivca koji je uzrokovao sve nedaće mještanima od proteklog ”Fašenjaka”, ove godine nazvanog ”Korona virus”. Tako je krivcu izrečena kazna po nizu optužnih točaka, a evo nekoliko: zato što mlade tjera iz mjesta a one koji su ostali ne da se odvoje od mobitela i Facebooka, zato što u mjestu ima samo tri para roda, zato što sve žene drži prikovane uz turske serije…, pa je tako ”Korana virus” osuđen na vješanje i spaljivanje, da mu izgori organ i kesa. Kazna je izvršena odmah.

Nakon spaljivanja krivca, zabava je nastavljena u Društvenom domu uz ples, krafne koje su pripremile vrijedne snaše, besplatno piće i odličan odabir glazbe. (www.icv.hr, ADF; Fotografije D. Fišli)

[g-gallery gid=”582204″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content