FOTO Stjepan Božić prezentacijom boksačkih tehnika oduševio polaznike Škole boksa Virovitica, evo što je poručio mladim sportašima…

Članove Boksačkog kluba Virovitica proteklog je vikenda posjetio proslavljeni hrvatski boksač Stjepan Božić, inače bivši svjetski prvak u supersrednjoj kategoriji po verziji WBF.

Umirovljeni 45-godišnji boksač 4. lipnja 2005. godine u Zagrebu je osvojio naslov svjetskog prvaka u supersrednjoj kategoriji po WBF-ovoj verziji, pobjedom protiv australskog boksača Nadera Hamdana u borbi za ispražnjeno mjesto prvaka. Božića je trenirao njegov brat Vladimir. Naslov je obranio iste godine 2. prosinca u Zadru, u borbi protiv argentinskog boksača Julia Cesara Vasqueza.

Porazima protiv gruzijskog boksača Davida Gogijašvilija u Oldenburgu 4. ožujka 2006. godine na bodove, pri čemu mu je sudac dva puta odbrojavao (kojim nije izgubio naslov), a posebice nakon poraza klasičnim nokautom u 2. rundi od ukrajinskog boksača Vitalija Cipka 23. rujna 2006. u Wetzlaru, njegov napredak u boksačkoj karijeri je bio zaustavljen, jer mu boksački promotor Wilfried Sauerland nije ponudio novi ugovor.

MG 2920

2. kolovoza 2007. je u Pagu osvojio naslov interkontinentalnog prvaka u supersrednjoj kategoriji po WBA-ovoj verziji u borbi protiv danskog boksača Lolenge Mocka, u borbi za ispražnjeno mjesto. Naslov je obranio 29. ožujka 2008. u Širokom Brijegu protiv belgijskog boksača Djamela Selinija te protiv armenskog boksača Romana Aramiana 25. srpnja 2008. u Pagu.

Zadnjih godina karijere Božićeve su borbe imale i humanitarni karakter, jer su se organizirale borbe tako da su prihodi od ulaznica donirani u humanitarne svrhe (za teško oboljelu djecu, djecu s teškoćama u razvoju i slično).

Čovjek koji je u ringu proveo punih 25 godina (15 profesionalno i 10 amaterski), odlučio je dio svog ogromnog znanja i iskustva prenijeti polaznicima virovitičke Škole boksa, koji treniraju tri puta u hali Viroexpo pod vodstvom licenciranog trenera Milana Šaponje.

MG 2848

-Na poziv svog prijatelja Milana Šaponje, koji je inače i osnivač virovitičkog boksačkog Kluba, odazvao sam se vrlo rado zato što mi je drago, ako mogu na bilo koji način nešto svojeg iskustva i znanja prenijeti na ljude koji su došli u dvoranu i koji se misle boksom baviti rekreativno, ali i na one koji planiraju napraviti neku zavidnu boksačku karijeru. Izuzetno mi je drago ako mogu svojim razmišljanjem ili pristupom ljudima još više približit boks kao vještinu, a ne kao uličnu tuču – rekao nam je Stjepan Božić.

GRANICE POBIJEDITI, TO MOGU SAMO NAJBOLJI…

Polaznici virovitičke Škole boksa sa velikim su zanimanjem pristupili praktičnom dijelu seminara, što je za većinu bilo neprocjenjivo iskustvo, dok su također s velikim zanimanjem pratili i onaj teorijski dio u kojem je Stjepan ispričao nekoliko zanimljivih priča vezanih uz njegovu karijeru i same početke, ali i odgovarao na sva postavljena pitanja iz svijeta boksa.

MG 2865

Na samom kraju seminara poručio je svim sportašima, a posebno onima najmlađima koji “pucaju na visoko” i koji u svijetu sporta žele “dotaknuti zvijezde”, kako je ustrajnost koja graniči s “ludošću” jedini ispravni put prema vrhu.

-Definitivno bi im preporučio da budu ustrajni, toliko uporni da to graniči s ludošću, odnosno kad ih netko sa strane gleda da komentira na način: ovaj nije normalan, ovaj je lud, onda su na dobrom putu da uspiju. Ako možda i ne uspiju ostvariti neke sportske ciljeve i rezultate koje su si zacrtali, kad se okrenu iza sebe, vjerujem da neće biti razočarani, zato što će imati jedno veliko životno iskustvo i vjerujem definitivno da sport može puno više dati nego uzeti – zaključio je Božić.

(www.icv.hr, ts, wikipedia, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”577531″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content