IZ MOJE OPĆINE Načelnik Đuro Bukvić: Ove godine ulažemo u novo lice domova, komunalnu infrastrukturu, klubove, društva i sport

U općini Lukač godina je dobro počela. Otvoren je Dječji vrtić u Gornjem Bazju, prvi od ukupno 11 koliko ih se sredstvima Ministarstva poljoprivrede gradi na području Virovitičko-podravske županije. Ali iza njih je i vrlo uspješna 2019. godina s nizom investicija koje će se nastaviti i u ovoj godini. Za projekte i planove u općinskom proračunu osigurano je 14,5 milijuna kuna, koji će, kako je najavio načelnik Đuro Bukvić, biti realizirani do zadnjega detalja. Načelnik Bukvić naglasio je značaj jedne od najvećih i najvažnijih investicija na području općine, napomenuvši kako su prvi u županiji započeli radove na izgradnji vrtića u Gornjem Bazju i, kako je tada najavio, bili su prvi koji su projekt i završili. Vrtić radi punom parom i punim kapacitetom.

VIŠESTRUKA KORIST

– Pokazatelj je to da će u dogledno vrijeme možda biti potrebno razmišljali o otvaranju još jednog vrtića. Sada je u vrtiću 40-ero djece u dvije odgojne skupine, zaposlene su četiri odgojiteljice, ravnateljica, psiholog, medicinska sestra i spremačica. Dakle, korist je višestruka. Uz djecu u vrtiću, otvorena su i nova radna mjesta – naglašava načelnik Đ. Bukvić.

Vrtić je samo jedna od pozitivnih priča iz općine Lukač koja je spremna za novi investicijski ciklus i realizaciju niza kapitalnih investicija. Kako ističe načelnik Bukvić, očekuje se raspisivanje određenih natječaja i mjera Ministarstva poljoprivrede za ruralni razvoj, kao i Hrvatskih voda. Riječ je o kanalizaciji, što je najveća općinska investicija na koju se već godinama čeka. Općina je ishodila sve građevinske dozvole za 150 milijuna kuna vrijednu Aglomeraciju Kapela Dvor-Turanovac-Bušetina-Okrugljača, koja bi se realizirala u partnerskom odnosu s Općinom Špišić Bukovica. S druge strane, prema Suhopolju, planirana je Aglomeracija Lukač-Gradina-Suhopolje, vrijedna 250 milijuna kuna.

NOVA STOLARIJA, STAZE, TRG

Ni mjesni domovi neće ostati uskraćeni za ulaganja. Tako počinje uređenje i opremanje Mjesnog doma u Dugom Selu Lukačkom. Dobit će novu stolariju, novu termo fasadu, u planu je unutarnje i vanjsko uređenje, staze, prilazi, a uredit će se i Vatrogasni i Sportski dom te uvesti grijanje. Paralelno s tim, raspisat će se natječaj i za Mjesni dom u Terezinom Polju, te Mjesni i Vatrogasni dom u Turanovcu, gdje se radi novi trg. Ove godine očekuju i građevinsku dozvolu i projekte za Mjesni dom u Lukaču s velikim trgom. Načelnik Bukvić najavio je kako počinju radovi u vrijednosti milijun kuna, a radi se o općinskoj zgradi i sportskim objektima HNK Lukač 05. U planu su i sportski objekti svih nogometnih klubova u općini Lukač.

UTAKMICE NEDJELJOM GLAVNE

– Krenuli smo s kompletnim uređenjem sportskih terena. Nogometno igralište u Kapeli Dvoru možemo s pravom nazvati stadion jer su izgrađene tribine, ograde, novi koridori, zaštitne mreže, novi namještaj, perilice, sušilice… Paralelno se radi i na igralištima ostalih nogometnih klubova jer želimo da svi naši klubovi imaju vrhunske uvjete za natjecanja i početak sezone će dočekati u novom ruhu – ističe načelnik Đ. Bukvić.

Kao razlog ulaganja u sport navodi da u ruralnim sredinama nema puno sadržaja na kojima bi se mještani okupili. Upravo su utakmice glavni događaj nedjeljom u poslijepodnevnim satima, a na taj način želi se postići što veće uključivanje mladih u sportske aktivnosti, za što je samo u ovoj godini predviđeno 600.000 kuna.

Međutim, velika su ulaganja i u druge sadržaje i aktivnosti. Tako su vatrogasci u prošloj godini dobili 370.000 kuna za tri vatrogasna društva, a ove godine su u proračunu s oko 350.000 kuna. Veliki broj mladih aktivan je u DVD-ima, a osvajači su niza priznanja i nagrada na natjecanjima diljem zemlje.

Na području općine Lukač djeluje i veliki broj udruga, a svakako je najaktivnija, ujedno i najmlađa, Udruga umirovljenika s oko 200 članova. Redovno se druže, organiziraju zabave i na raspolaganju imaju besplatno društvene domove. Načelnik Đuro Bukvić kaže kako mu je želja da tako nastave i da će i dalje imati potporu Općine Lukač. Ne treba zaboraviti kulturno-umjetnička društva Turanovac i Sloga Dugo Selo, koja u ovoj godini, a u povodu Dana općine, planira organizirati veliku Smotru folklora u Dugom Selu Lukačkom. (www.icv.hr, bg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content