Liječnik objasnio zašto su voda i sapun bolji od gelova za dezinfekciju ruku

iStock

Iako na prvu gelovi za dezinfekciju ruku možda djeluju kao bolji odabir borbu protiv virusa i bakterija na rukama, liječnik iz KBC-a Osijek Igor Berecki na Facebooku je objasnio zašto je bolje koristiti sapun i vodu od dezinficijensa u sprječavanju zaraze.

– A sada vaša i naša rubrika “Pitanja i odgovori”. Vaše pitanje: Neki dan je u jednoj grupi objavljeno istraživanje u kojem je pokazano kako topla voda i sapun najbolje smanjuju broj bakterija na rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Bio je to usporedni test u kojem je između ostalog sudjelovao i antiseptički gel. E, sad, sapun i topla voda su ga dotukle. Pitanje je bilo zašto je to tako, ali nitko nije dao odgovor.

Dakle, zašto su topla voda + sapun bolji dezinficijens za ruke od gelova? Eto, ljubazno molim ako netko zna da mi objasni – stoji u objavi osječkog liječnika.

– Voda (TEKUĆA VODA!) i sapun PERU ruke – dakle, skidaju s kože sve što se na njoj nalazi: i mikroorganizme i prljavštinu i stare stanice kože koja je hranilište za mikroorganizme.

Utrljavanje gela pak ne skida ništa, nego samo po koži razmazuje iste bakterije i viruse, često ih gurajući još dublje u pore, gdje se onda uspješnije “skrivaju” od dezinfekcijskog učinka. Ista priča je i s utrljavanjem Plivasepta.

Dakle, PRVO oprati ruke tekućom vodom i sapunom, posušiti ih, a onda po čistim rukama trljajte kakav god dezinficijens želite, posve je svejedno.

Još samo treba dodati: tzv. “antibakterijski” sapuni ne ubijaju niti jednu jedinu bakteriju više nego sapuni koji ne nose taj naziv. Ne bacajte novce uzalud – objasnio je Berecki. (Facebook)

A sada vaša i naša rubrika "Pitanja i odgovori".- – -Vaše pitanje: Neki dan je u jednoj grupi objavljeno…

Objavljuje Igor BereckiČetvrtak, 27. veljače 2020.