Na području VPŽ prošle godine 396 vatrogasnih intervencija: Najviše u Pitomači, najčešće u ožujku

Uz predsjedavanje zamjenika župana Marija Klementa, ujedno zapovjednika Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, održana je sjednica navedenog tijela na kojoj je, između ostalog, usvojeno Izvješće o stanju zaštite od požara na području Virovitičko-podravske županije u 2019. godini.

Na našem području imamo 3 vatrogasne zajednice grada; 8 vatrogasnih zajednica općina; 5 samostalnih DVD-ova u općinama i 49 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Uz spomenute dobrovoljne vatrogasne organizacije, na području gradova Slatine i Virovitice djeluju profesionalne vatrogasne postrojbe: Javna vatrogasna postrojba Grada Virovitice i Javna vatrogasna postrojba Grada Slatine.

Prema statističkim podacima, čovjek izazove više od 80 posto svih požara nepažnjom, nemarom, nestručnim rukovanjem strojevima i alatima i sl.

stozer sastanak 2 e1582897943665
Foto: K. Toplak

Na području Virovitičko-podravske županije u 2019. godini zabilježeno je 396 vatrogasne intervencije, od čega je bilo 199 požara. Od 396 intervencija, u njih 234 su sudjelovala Dobrovoljna vatrogasna društva, a u 162, Javne vatrogasne postrojbe. Najviše je intervencija bilo u ožujku (55), a potom slijede srpanj (39) i svibanj (35). Najviše ih je zabilježeno na području Pitomače (99), a potom slijede Virovitica (88) i Slatina (74).

Stoga su vatrogasci s područja naše županije, zamolili stanovnike da poštuju preventivne mjere zaštite od požara pri spaljivanju biljnog otpada na otvorenom, odnosno da: o namjeri spaljivanja obavijeste vatrogasce; ne spaljuju velike količine otpada niti odjednom; spaljivanje obavljaju danju i za mirna vremena; osiguraju sigurnosni pojas oko vatre od najmanje 3 metra; osiguraju odgovarajuću opremu i sredstva za možebitno gašenje požara; nakon spaljivanja pregledaju mjesto požarišta i uvjere se kako više nema mogućnosti stvaranja požara. (vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content