NOĆ MUZEJA 2020. Nakon dvije godine stanke, Gradski muzej Virovitica ugostio mnoštvo posjetitelja

Manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja te koja je proteklih godina prerasla u najznačajniju muzejsku manifestaciju, Noć muzeja, održana je jučer (petak) u Gradskom muzeju Virovitica.

Nakon dvije godine pauze (zbog iseljenja i radova na obnovi Dvorca Pejačević), virovitički muzej ugostio je tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja te otvorio vrata velikom broju posjetitelja. Razgovor i smijeh odzvanjali su muzejskim hodnicima i prostorijama koje su spremne dočekale svoje Virovitičane.

MT5 0595 Custom
foto: M. Turkalj

Od 18 sati pa sve do 1 sat poslije ponoći, zainteresiranima je na raspolaganju bilo razgledanje novih stalnih postava muzeja, “Drveno doba” i “Povijest grada i dvorca”. Zainteresirani su mogli sudjelovati i u dodatnim zabavnim, ali i edukativnim sadržajima koje su za njih pripremili virovitički muzealci. Tako je Gradski muzej samo za ovu priliku ugostio popularni i omiljeni virovitički pub kviz, ovog puta tematski. Pitanja na temu Dvorca i obitelji Pejačević te muzeja i grada Virovitice dobro su “legla” kompetitivnim kvizašima od kojih je pobjedu odnijela ekipa Skviki.

Ljubitelji mozgalica svoju su sreću mogli okušati u popularnom Escape roomu, odnosno sobi za bijeg. Neki su imali manje, neki više sreće, ali sudeći prema reakcijama svi su se dobro zabavili. Dobra zabava se nastavila koncertom gypsy jazz sastava Damir Kukuruzović Django Group.

MT5 0872 Custom
foto: M. Turkalj

Koliko je Virovitičanima drago da im se u grad vratila Noć muzeja i koliko je ovogodišnje izdanje bilo pun pogodak, svjedoče i reakcije ali i broj posjetitelja, kojih je u samo sat vremena nakon otvaranja vrata, bilo 300-tinjak.

Jedan od njih bio je i Zlatko Keserica je, kako kaže s osmijehom, imao priliku vidjeti izloške starije od njega.

– Zanimljivo je bilo vidjeti postav naše tvornice Tvin, namještaja i alata i kako se nekada radilo u drvnoj industriji, kao i izložbu slika, koju nemamo prilike često vidjeti. Obnovljeni muzej je prekrasno osvijetljen, sjaji sa svih strana, baš sam promatrao kada sam dolazio. Ovo je nešto novo u našem gradu i jedva čeka vidjeti više – rekao je Z. Keserica te se pridružio “rijeci” posjetitelja željnih daljnjeg istraživanja muzeja.

MT5 0290 Custom
foto: M. Turkalj

Svoje oduševljenje nije mogla sakriti niti ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej, koja je otkrila kako su djelatnici muzeja bili izuzetno uzbuđeni zbog ovog događaja nakon dvije godine stanke.

– Jako smo sretni što smo ugostili sve naše posjetitelje u Dvorcu Pejačević. Gradski muzej Virovitica je, s obzirom na ovogodišnju temu Noći muzeja “Velike obljetnice hrvatskih muzeja”, koncipirao prema obljetnici početka izgradnje Dvorca Pejačević, koji je bio 1800. godine, što znači da obilježavamo 220. obljetnicu izgradnje dvorca. Ove godine imamo za svoje posjetitelje jedan, ja bih rekla, zanimljiv program, zato što nudimo potpunu novinu u gradu Virovitici, a i nudimo našim sugrađanima da dođu i obiđu postav – zaključila je M. Kulej.

Kako je u virovitičkom muzeju protekla 15. po redu Noć muzeja, pogledajte u fotogaleriji…

(www.icv.hr, ea)

[g-gallery gid=”577361″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content