Obrtnička komora VPŽ: Obrtnici napokon mogu biti voditelji manje složenih radova u graditeljstvu

- PROMO -

Nakon što je 2018. izmijenjen Zakon o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, čekalo se da ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar donese Pravilnik o manje složenim radovima, koji će napokon eksplicite utvrditi za koje radove u graditeljstvu mogu obrtnici biti voditelji radova, objavila je Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije.

Nakon nekoliko nacrta i prijedloga te amandmana Hrvatske obrtničke komore, donesen je Pravilnik o manje složenim radovima, koji je stupio na snagu 5. veljače 2020. On sadrži popis radova za koje voditelji mogu biti osobe sa završenom odgovarajućom četverogodišnjom srednjom školom (tehničari) i najmanje 5 godina radnog iskustva u struci te položenim stručnim ispitom, a također sadrži i popis radova za koje voditelji mogu biti osobe s položenim majstorskim ispitom iz područja graditeljstva ili osobe koje su ostvarile upis u obrtni registar djelatnosti za koje se traži majstorski ispit iz područja graditeljstva.

Također, navedeni Pravilnik propisuje i za koje manje složene radove nije uopće potrebno imenovati voditelja radova.

– Iako obrtnici i njezine asocijacije mogu biti zadovoljni donesenim propisom, ipak ostaje nejasno zašto popis radova koje može voditi tehničar ima čak 7 radova više od onih koje može voditi majstor, pogotovo kad se pogleda struktura tih poslova. Npr. majstor može voditi radove ugradnje elektro i plinskih instalacija, grijanja i klimatizacije, a ne može zemljane, izolaterske i gipsarske radove pa naprosto zvuči nevjerojatno da ministar misli kako su oni složenije vrste. Ipak se nadamo da će se ta nerazumnost ispraviti u skorije vrijeme – poručuju iz županijske Obrtničke komore. (www.okvpz.hr)

Povezane vijesti

Skip to content