Pčelarska udruga ”Pčelica” Orahovica održala godišnju skupštinu: Svaka godina je sve zahtjevnija za pčelare

Pčelarska udruga “Pčelica” održala je svoj redovnu, godišnju skupštinu na kojoj je analizirana prošlogodišnja i najavljena ovogodišnja pčelarska godina. Skupštini su nazočili predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos, orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin te mnoštvo predstavnika udruga iz cijele Slavonije. Predsjednik Duško Grdić u izvješću o radu naglasio je kako je protekla godina pokazala kako će svaka sljedeća biti sve zahtjevnija za pčelare.

-Već treću godinu krene sve kako treba, mede vrba, divlja trešnja i ostalo voće te uljana repica i time proljetno vrcanje prođe dosta dobro, no tada se vrijeme naglo pogoršava i vrcanje postaje sve lošije. Duga razdoblja kiša pa duga suša u kojoj vodimo veliku borbu za spašavanje pčelinjih zajednica jer pravih paša gotovo da nema. Kako bi očuvali zajednice morali smo ranije dodavati šećerne pogače i sirup. Liječenje protiv bolesti varoe postala je svakodnevica, a niti američka gnjiloća nas ne zaobilazi što iziskuje velike troškove i nas pčelare dovodi u nezavidnu situaciju. Ipak, moram se zahvaliti HPS-u koji nam je jako puno pomogao izborivši se za besplatnu godišnju dojavu pčelinjih zajednica – rekao je između ostalog Grdić.

Predsjednik Pčelice Duško Grdić

Nakon izglasavanja svih izvješća, predsjednik Grdić predstavio je i plan za tekuće razdoblje naglasivši kako bi svi pčelari zajedno trebali inzistirati pri HPS-u za poticaj po košnici i promjeni modela plaćanja VMP-a za liječenje protiv varoe te se aktivno uključiti u rad HPS-a po pitanju izrade novog pašnog reda, Pravilnika o držanju pčela te katastru pčelinjaka i pčelinje paše. Nakon što je skupština potvrdila i planove, obratili su i gosti među kojima je najzanimljivije bilo obraćanje ono predsjednika HPS-a Željka Vrbosa.

-Najveći problem je što smo puštali da pašni red donosi pašni povjerenik, a ne udruga i time je o sudbini pčelara odlučivao pojedinac, a na svi zajedno i stoga HPS-a vodi četiri sudska spora s problema oko doseljavanja pčela i kroz sudske spise se dokazalo da nemamo pravovaljane dokumente kako bi zaštitili naše pčelare. Zato je važno da pašni red donese udruga, a tek onda će pašni povjerenik raditi razmještaj pčelara po tri kategorije, prvi su domicilni pčelari koji su najbitniji pa potom zimovališta i doseljenici koji su pravo na orahovačkom području aktivni jer čuli smo da im je sad najinteresantnija uljana repica. Taj posao je započet i vjerujem da će biti riješen na zadovoljstvo pčelara – kaže Vrbos te naglašava kako će HPS pomoći Virovitičko-podravskoj županiji kao jednoj od najplodonosnijih proizvođača meda u Hrvatskoj.

Predsjendik HPS a Željko Vrbos

-Pokušat ćemo učiniti sve kako bi organizirali kakvu-takvu mogućnost pčelarima s ovog područja pri distribuciji odnosno prodaji meda kroz nacionalnu staklenku čime će nadam se i tržište meda biti uređenije i kako će tada biti puno više zadovoljstva među pčelarima koji će tako moći prodati i naplatiti svoj med – zaključio je Vrbos.

Na kraju skupštine Skupština je jednoglasno promijenila članove Upravnog odbora i rizničara zbog nemogućnosti obavljanja svojih dužnosti. Tako je za novog rizničara izabrana Suzana Kmet koja je po funkciji i novi član Upravnog odbora dok je drugi Mario Ambroš. (www.icv.hr, vg)

Detalj skupštinePčelice

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content