POČINJE VIRKAS 2020. Susrete u petak, 7. veljače otvara premijera predstave “Kao i svaki dan”

Ovogodišnji Virkas u petak, 7. veljače otvorit će premijera predstave „Kao i svaki dan“, autora i redatelja Aleksandra Švabića te Vedrane Klepice, autorice i dramaturginje, nastala prema motivima Aristofanove drame „Ptice“.

U predstavi igra cijeli virovitički glumački ansambl: Blanka Bart, Igor Golub, Vlasta Golub, Goran Koši, Snježana Lančić, Sara Lustig, Mijo Pavelko, Antun Vrbenski, Goran Vučko i Draško Zidar.

Prema riječima redatelja, predstava “Kao i svaki dansvoju kazališnu stvarnost postavlja u prostor doma za starije i nemoćne osobe.

– Dovoljno je popratiti aktualna događanja u društvu koje zapravo svaku minorniju i ugroženiju skupinu stavlja na milost i nemilost sebe i svojih bližnjih, kreirajući tako nejednake i nepravedne situacije, svjetove ekonomski privilegiranih i neprivilegiranih.  Stoga, društvo koje živimo baština je ljudi koji su živjeli prije nas ili još uvijek žive, no možda previše njih živi tek u odustajanju od drugih, pa tako i od sebe samih. Tako starost iz ovoga staračkoga doma nije nešto tek privatno pojedinim likovima, već ona postaje i označitelj određenoga stanja uma, pa i životnih principa u kojima ih, bez obzira što okolnosti nisu idealne, nitko nema niti potrebu mijenjati. No što ako samo jedna osoba u jednome trenu ipak to pomisli i ponudi drugačiji način funkcioniranja u starosti? Čak i ako taj prijedlog zvuči potpuno nesuvislo i ludo? Aristofanovski i utopijski? Mogu li ljudi, koji nemaju što izgubiti, prihvatiti takvu ponudu ili će pak ostati zapleteni u svoje sitne probleme i trivijalne boljke? Tako je i Kao i svaki dan prvenstveno predstava o pokušajima i neuspjesima, o krhkosti i nesavršenosti ljudskoga bića te o nadi koju je teško imati ako smo, poput ovih protagonista, ostavljani sami, s malo onoga na što možemo računati- kažu redatelji.

Virkas 2020. trajat će do 7. ožujka. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i Virovitičko-podravska županija, supokrovitelj je Turistička zajednica grada Virovitice, a medijski pokrovitelj Radio Virovitica i Virovitički list. U virovitičkom kazalištu odigrat će se 11 večernjih predstava različitih kazališta iz cijele Hrvatske te nekoliko međunarodnih. Također, Virkas 2020. je istovremeno i mini turneja po Virovitičko-podravskoj županiji zahvaljujući kojoj će, osim domaće publike, predstave moći pogledati i stanovnici Suhopolja i Slatine. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content