U Rijeci potvrđen treći slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Potvrđen je i treći slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.

– Iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, dokazan je treći slučaj zaraze novim koronavirusom. Radi se o muškarcu koji radi u Parmi u Italiji. Smješten je u bolnici u Rijeci – objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Podsjetimo, prvi slučaj zaraze otkriven je u utorak, riječ je o mladiću koji se vratio iz Milana gdje je s djevojkom bio na utakmici Lige prvaka. U srijedu je otkriveno da je zaražen i mladićev brat blizanac. Oba su razvila blagu kliničku sliku bolesti i očekuje se njihov potpun oporavak.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da Hrvatska ulazi u višu fazu pripravnosti, a njezin zdravstveni sustav ima sve mogućnosti odgovora na ugrozu.

– Riječ je o bolesti koja je po kliničkim karakteristikama slična gripi i ne očekuje se veći pobol i komplikacija od sličnih infekcija gripe – ustvrdio je Beroš dodajući kako je zdravstveni sustav spreman.

Epidemiolog i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Miroslav Venus rekao je kako simptomi koronavirusa najčešće napadaju ljude s drugim kroničnim bolestima. Istaknuo je kako su mjere zaštite osnovne higijenske mjere te redovito i što češće pranje ruku.

– Maske za lice ne trebaju zdravima jer ih neće zaštititi, ali je potrebna nekome tko već ima simptome kako bi se dodatno zaštitilo ljude koji ga okružuju – savjetovao je epidemiolog.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content