Sandra Jadek i Dražen Šafar nastupit će na najznačajnijem kulinarskom natjecanju – Kulinarskoj olimpijadi

Od 14. do 17. veljače u u Stuttgartu će biti održana IKA kulinarska Olimpijada. Riječ je o najstarijem i najvećem međunarodnom kulinarskom natjecanju na svijetu koje se održava preko 100 godina te okuplja najbolje kuhare i slastičare sa svih svjetskih kontinenata. Na tom velikom natjecanju nastupit će i četvero vrhunskih slavonskih kuhara i slastičara, Ivan Đukić u izradi skulpture od voće i povrća te rezbarenju uživo, Dražen Šafar također u kulinarskoj umjetnosti, Sandra Jadek u slastičarstvu te odlična Vinkovčanka Ana-Maria Stanković u ekipnom dijelu natjecanja. Ivan, Sandra i Ana-Maria nastupit će kao hrvatski kulinarski reprezentativci dok će Šafar na ovom velikom natjecanju predstavljati svoju Virovitičko-podravsku županiju.

-Hrvatska je sa svojim predstavnicima do sada tri puta sudjelovala na Olimpijadi, a moram reći kako je ovogodišnji nastup posebna čast jer će nastupiti preko 3000 vrhunskih majstora kuhače iz više od 60 zemalja. Natjecanje ima ogromnu medijsku pokrivenost te je jedno od najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih timova i njihovih gastronomskih vještina. Prije svega za nas natjecatelje, ovo je jedinstvena prigoda za upoznavanje sa svjetskim gastro novitetima te prikupljanje novih potrebnih iskustava – rekao je Ivan Đukić iz Osijeka.

Slavonija ima aktualnu prvakinju Hrvatske u slastičarstvu, Sandru Jadek koja će zasigurno i na ovom natjecanju biti u samom vrhu.

-Nakon Svjetskog prvenstva u Luksemburgu i naslova državne prvakinje moji snovi se nastavljaju ostvarivati. Sudjelovat ću kategoriji koja se službeno zove Pastry art, izrada slastica. Najveća nagrada mi je samo sudjelovanje na ovom natjecanju, a ako nešto i osvojim to će biti doista šlag na tortu. Ovo mi je prvi puta da sam na IKA Olimpijadi i zapravo jedva čekam da sve skupa započne – kaže Sandra Jadek te priča o načinu pripreme za ovo veliko natjecanje.
Sandra Jadek

-Pripreme traju cijelu godinu, kako u svom prostoru tako je i svako državno natjecanje svojevrsna priprema za ovo natjecanje. Kada dođeš na takvo veliko natjecanje i susretneš se s kremom svjetskog slastičarstva, nije lako raditi, no ja ne poznajem tremu, osmijeh na lice i dati sve od sebe. Najveći cilj je dostojno promovirati kraj iz kojeg dolazim i naše autohtone proizvode kako bi svijet upoznao ono što samo Slavonija može ponuditi – zaključila je Jadek. Dražen Šafar također je prvi puta na ovom velikom natjecanju.

Dražen Šafar

-Cijeli život sam gotovo u ovom poslu i ovakav jedan nastup je kao kruna karijere. Predstavljat ću svoju Virovitičko-podravsku županiju što mi je posebna čast i zadovoljstvo i od srca se zahvaljujem Županiji na ukazanom povjerenju i velikoj pomoći. Hvala i mom Planinarskom domu Jankovac na slobodnom vremenu za pripremu i odlazak na Olimpijadu, Hrvatskoj obrtničkoj komori, Županijskoj komori Virovitica, Gradu Slatini te svim donatorima bez kojih ne bih mogao putovati. Sudjelovat ću u kategoriji izrade skulpture od voća i povrća, iskreno na ovakvim natjecanjima ne treba nešto veliko očekivati, dovoljno je da si tamo i već si u svijetu kulinarstva došao do vrha. U tijeku su završne pripreme, sve je spremno i svi jedva čekamo krenuti. Sad tek slijedi ono najljepše i najugodnije, jednostavno uživanje. Želim svu sreću svojim kolegama, posebno mojim Slavoncima koji su već pokazali koliko vrijede – zaključio je Šafar. Slavonija uistinu može biti ponosna bez obzira kako na kraju natjecanje završilo, jer Slavonci su se već dokazali kao elita hrvatskog i svjetskog kulinarstva.
(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content