Stvoreni uvjeti provođenja CAP programa, prevencije zlostavljanja djece u sedam velikih škola na području Virovitičko-podravske županije

U Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Virovitici, održan je seminar Osnovnog CAP programa u organizaciji Udruge roditelja Korak po korak iz Zagreba. Seminar je sufinanciran od strane Virovitičko-podravske županije s ciljem da se obrazovne institucije potaknu na sustavan pristup prevenciji zlostavljanja djece.

Skup je otvorila Anita Jendrašić, CAP koordinatorica za Virovitičko-podravsku županiju, na čiju se inicijativu seminar i organizirao. Tom prilikom pozdravila je i zahvalila se čelnim ljudima županije koji su podržali i omogućili edukaciju. Posebno se zahvalila i ravnateljici škole domaćina koja je nesebično ustupila prostor. U uvodnom dijelu sudionicima skupa obratili su se ravnateljica OŠ Vladimir Nazor, Sanjica Samac, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju, Vesna Šerepac, te zamjenik župana Darko Žužak. Svima je bila ista ideja i jasna poruka da će i u buduće činiti sve po pitanju prevencije nasilja djece što bi za posljedicu u budućnosti trebalo imati i manje intervencija.

cap edukacijaa 7

CAP ( čit. KAP; akronim od Child Assault Prevention) program je primarne prevencije zlostavljanja koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate odrasle osobe ( otmica) i napada od strane poznate odrasle osobe. CAP nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih na verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje. Njegovi ciljevi su: 1.smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanje kvalitetnim informiranjem i poučavanjem učinkovitim prevencijskim strategijama; 2. Potaknuti lokalnu zajednicu da sprječavanje nasilja među ljudima , a posebice zlostavljanja djece , prepozna kao svoj važan cilj i nastojanje; 3. Potaknuti obrazovne institucije na sustavan pristup prevenciji zlostavljanja djece.

cap edukacijaa 4

CAP program jedan je od najstarijih i najkvalitetnijih programa primarne prevencije nasilja nad i među djecom u svijetu, koji se na inicijativu Udruge roditelja Korak po korak provodi u Hrvatskoj od 1999. godine uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koje ga je verificiralo.

Za primjenu Osnovnog CAP programa prevencije zlostavljanja djece,dvodnevnu edukaciju provele su CAP trenerice Vesna Orešković i Dubravka Vulić. Na kraju edukacije potvrdu o sudjelovanju dobilo je 22 sudionika od kojih su neki bili stručni suradnici (pedagog, psiholog), učitelji razredne nastave, nastavnici predmetne nastave ili vjeroučitelji.

cap edukacijaa 5

Ovaj seminar omogućio je da se CAP mreža CAP pomagača tj. CAP timova bitno proširila i ojačala u našoj široj lokalnoj zajednici, a nakon trećeg susreta – Follow up, koji će se održati 21. ožujka 2020., bit će stvoreni uvjeti provođenja CAP programa u 7 velikih škola naše županije: OŠ Petra Preradovića Pitomača, OŠ August Cesarec Špišić Bukovica,OŠ Ivana Brlić Mažuranić Virovitica,Osnovna škola Suhopolje, OŠ Eugena Kumičića Slatina, OŠ Davorin Trstenjak Čađavica i OŠ Ivana Brlić Mažuranić Orahovica. (vpz.hr)

cap edukacijaa 2

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content