Svečano otvoren Vatrogasni dom u Sopju i blagoslovljeno vatrogasno vozilo

Dobrovoljno vatrogasno društvo Sopje osnovano je 1913. godine, a 1921. godine je sagrađen prvi Vatrogasni dom koji se, iako neadekvatan, koristio do 1986. godine kada je sagrađen novi. Zbog ukazane potrebe i razvoja vatrogastva u općini Sopje, donesena je odluka da se vatrogastvu posveti veća pažnja te u skladu s mogućnostima i potrebama opremi Vatrogasna zajednica općine Sopje, pa tako i sam Vatrogasni dom u Sopju. Tako je Općina Sopje je u ožujku 2019. godine prijavila na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU energetsku obnovu Vatrogasnog doma. Projekt je prošao i za njega je odobreno 350.000 kuna.

Povodom završetka radova energetske obnove ovog, po svim zadanim standardima opremljenog Vatrogasnog doma, jučer (nedjelja) je održano svečano otvaranje. Na otvaranju su uz vatrogasce DVD-a Sopje i članove ostalih DVD-ova s područja općine Sopje te mještane, nazočili zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, zapovjednica Vatrogasne zajednice VPŽ Mateja Fras Venus i načelnik općine Sopje Berislav Androš, koji su se ukratko obratili okupljenima ispred Vatrogasnog doma.

IMG 5764

Načelnik Androš se u svom obraćanju spomenuo ciljeva i razloga zbog kojih je Općina krenula u ovaj projekt.

– Naš je cilj bio da uređenjem dotrajale i sprečavanjem propadanja ove zgrade DVD-a omogućimo siguran i kvalitetniji boravak korisnicima u njoj, a što će doprinijeti socijalnoj i demografskoj revitalizaciji općinskoga područja, kao i održati tradiciju dobrovoljnih vatrogasnih društava i sprečavanje gubitka istih te će ojačati sigurnost u zaštiti od požara – istaknuo je Androš, te dodao kako se u zgradi DVD-a Sopje nalazi i ambulanta čije su prostorije, također, uređene po svim standardima struke.
IMG 5777

Vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus je istaknula kako je, kao i u svim dobrovoljnim vatrogasnim društvima na području Virovitičko-podravske županije, potrebno više uključivati mlade u rad vatrogastva, jer oni su osnova za opstanak istih. Dodala je kako će sopjanski vatrogasci dobiti još jedno, uz ovo već dovezeno, vatrogasno vozilo donacijom vatrogasaca iz austrijske pokrajine Tirol.

Zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement rekao je da će sopjanski vatrogasci i nadalje imati punu potporu Županije.
IMG 5788
Nakon kratkih govora, zapovjednica Fras Venus je zapovjedniku DVD-a Sopje Josipu Špoljariću uručila 20 vatrogasnih kaciga koje su protekli tjedan u Sopje stigla putem donacije iz austrijske pokrajine Tirol, grada Sillana, kao i vatrogasno vozilo sa svom potrebnom opremom koje je blagoslovio sopjanski župnik vlč. Oliver Kranjčić.

Uslijedilo je svečano otvaranje Vatrogasnog doma presijecanjem vrpce, koju su zajednički presjekli zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, vatrogasna zapovjednica VZ VPŽ Mateja Fras Venus, općinski načelnik Berislav Androš i zapovjednik DVD-a Sopje Josip Špoljarić, uz nazočnost tajnika Vatrogasne zajednice VPŽ Domagoja Majstorovića

IMG 5797

Nakon službenog dijela otvaranja Vatrogasnog doma i posvete vozila, u novouređenim prostorima DVD-a Sopje upriličen je prigodni domjenak. (www.icv.hr, adf; foto: D. Fišli)
[g-gallery gid=”581597″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content