U Igraonici Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici održano predavanje za roditelje na temu “Djeca u prometu“

U Igraonici Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici danas (srijeda) je predavanje za roditelje na temu “Djeca u prometu“ održala Anita Relić, policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu u Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj. Tema radionice je bio predškolski uzrast kao sudionici u prometu, s posebnim naglaskom na djecu pješake, djecu bicikliste, te na pravilan prijevoz djece u automobilima. Kako je istaknula A.Relić cilj predavanja je prvenstveno ukazati roditeljima na probleme koji nastaju kod sudjelovanja djece u prometu. Upoznati su i sa Zakonskim osnovama sudjelovanja djece u prometu uz ukazivanje na opasnosti te su savjetovani kako da upoznaju djecu i da ih osposobe za sudjelovanje u prometu, jer upravo su roditelji ti koji trebaju najviše znanja i savjeta prenijeti na svoje dijete, ali prvenstveno svojim primjerom.

Ovo je samo jedna od preventivnih akcija ali i dalje ima jako puno slučajeva nepravilnog sudjelovanja djece u prometu, kaže Relić, prvenstveno misleći na prijevoz djece u automobilima.
– Od najranije dobi, dakle od vrtića, učimo djecu kako sudjelovati u prometu uz očekivanje da će to i za 5, 10 godina, odnosno kroz cijeli život dovesti do povećanja prometne kulture. Samo preventivnim djelovanjem možemo povećati sigurnost svih sudionika u prometu- naglasila je A. Relić.

U posljednjih pet godina na hrvatskim prometnicama stradalo je sedmero djece biciklista, a od toga troje na području naše županije, što je zasigurno zabrinjavajući podatak. Međutim u posljednje vrijeme se statistički pokazatelji popravljaju i bilježi se sve manji broj stradale djece u prometu-zaključila je Relić uz napomenu da će s povoljnijim vremenskim prilikama, policijski službenici za prometnu preventivu obići sve vrtiće i sve predškolske skupine kako bi ih, prije nego krenu u školu, upoznali sa svom problematikom samostalnog sudjelovanja u prometu. (www.icv.hr, bg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content