U Splitu otvoren sajam GAST s više od 800 izlagača, na kojemu je Županija partner – Virovitičko-podravska županija

Uoči još jedne turističke sezone i prilike da hrvatska turistička ponuda zasja u punom sjaju, ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica Predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, otvorila jubilarni 25. međunarodni sajam GAST 2020, koji se održava do 29. veljače u splitskoj Spaladium areni, a za posjetitelje je otvoren svaki dan od 9 do 19 sati.

Ove godine, Županija partner sajma je Virovitičko-podravska županija, a na svečanosti otvorenja, između ostalih, nazočilo je izaslanstvo naše županije, uz virovitičko-podravskog župana Igora Androvića. “Boje” Virovitičko-podravske županije, uz Međunarodni sajam Viroexpo koji ove godine također obilježava prvih 25 godina (održava se od 13. do 15. ožujka), brane: Panonski drvni centar kompetencija Virovitica, Brana Virovitica, Sandrini kolači Slatina, Pčelarstvo Balint Virovitica, OPG Davor Špoljar Terezino Polje, Stari podrum Slatina, Podrum Vineda Vukosavljevica, Iskrena vina Matković Orahovica, Destilerija Harmund Virovitica, Fructus Orahovica, Svinjogojska udruga Virovitičko-podravske županije, OPG Blanka Jović Crkvari.

Ministrica Vučković je pozdravljajući organizatore, goste, uzvanike i posjetitelje Sajma, istaknula kako je GAST od svojih početaka, središnje mjesto okupljanja vlasnika restorana, hotela i obiteljskih hotela, malih iznajmljivača te ugostiteljskih objekata iz čitave Dalmacije.

IMG 76821
foto: K. Toplak

-Dolazim u ime svih ljudi koji rade u poljoprivrednom resoru koji dobro znaju cijeniti onu posebnu vezu između tla i čovjeka. Kako sam čula, ovdje su nazočni predstavnici skoro 800 različitih brendova proizvođača, izlagača i turističkih tvrtki. Posebnu važnost imaj oni koji se bave proizvodnjom i plasmanom hrane, oni koji spajaju turizam i poljoprivredu, “plavu” i “zelenu” Hrvatsku, ruralnu i urbanu Dalmaciju – kazala je ministrica Vučković te dodala kako je ponosna na dva Programa kojima upravljaju oni iz ministarstva poljoprivrede.

Prvi je operativni program ruralnog razvoja, u okviru kojega je ugovoreno 78 posto dostupne alokacije EU sredstava koja je veća od 18 milijardi kuna, a isplaćeno je 46 posto do sada ugovorenoga. Dobri su, pohvalila se ministrica, i u drugom operativnom programu, za pomorstvo i ribarstvo kroz koji su zadnje tri godine pokazali značajne iskorake. Goste i okupljene su pozdravili direktorica GAST-a Sanja Vuković Vejić, gradonačelnik grada Splita, Andro Krstulović Opara i potpredsjednica HGK, Mirjana Čagalj.

IMG 74061

Župan Blaženko Boban je kazao da sviju pozdravlja u ime niza danas nazočnih suradnika iz županije, kao i brojnih djelatnika Županije koji su godinama bili potpora direktorici GAST-a.

– Od ulaza u arenu oduševljava nas pravi vatromet boja, mirisa i okusa, a zbog ovoga posljednjega, kako je danas Čista srijeda, zbog okusa ćemo doći na sajam i sutra, s obiteljima, prijateljima i poslovnim partnerima – kazao je u pozdravnoj riječi župan, čestitajući Sanji Vuković Vejić i njezinim suradnicima 25. godišnjicu ovoga vodećeg regionalnog sajma koji okuplja sve najbolje od gastronomije, vinarstva i turizma, kao i tvrtke iz područja ugostiteljstva i opremanja prostora u funkciji turizma.

– Posebno pozdravljam kolegu Igora Androvića, župana Virovitičko-podravske županije koja je partner ovogodišnje GAST-a. To je uzvratni posjet, jer je SD županija bila prošle godine partner na Viroexpu u Virovitici a ta suradnja će se svakako i nastaviti kroz niz godina pred nama – kazao je župan.

IMG 75281

Župan Andrović je zahvalio županu Bobanu na domaćinstvu i prigodi da se Virovitičko-podravska županija predstavi na ovom značajnom Sajmu, jednomu od najboljih gospodarskih sajmova u RH.

– Dolazio sam godinama na GAST, najprije kao posjetitelj, potom kao direktor Viroexpa, pa evo sada i kao župan. Kroz dva tjedna, vi župane Bobane dolazite na Viroexpo u Viroviticu, i tako ćemo podržavati jedni druge kroz sve ove godine ispred nas. I Sajam Split, odnosno GAST, kao i Viroexpo, je sjajna pozornica za predstavljanje proizvoda naših gospodarstvenika, poduzetnika, obrtnika, poljoprivrednika… Nama iz Slavonije i Podravine, Virovitičko-podravske županije, on našim izlagačima, predstavlja mogućnost povezivanja zelene i plave Hrvatske, kroz suradnji s hotelskim lancima, restoranima… Do 29. ožujka, posjetitelji će ovdje u Splitu vidjeti najbolje od Virovitičko-podravske županije, i naš med i naše vino i likere, bučinovo ulje, prirodne sokove i naše slatke i mesne delicije… To je ono što mi možemo ponuditi vama i cijeloj Hrvatskoj – naglasio je župan Andrović.

IMG 77601
foto: K. Toplak

Sajam GAST 2020 obuhvaća niz specijaliziranih sajmova: Međunarodni sajam prehrane, Međunarodni sajam pića, Međunarodni sajam hotelske i ugostiteljske opreme, Međunarodni sajam vina – Dionizijana, Međunarodni sajam namještaja – Furnitura, Međunarodni sajam kave, Sajam za turizam – Saturn, Međunarodni sajam sladoleda i slastica. GAST 2020, kao i prethodnih godina, prati niz zanimljivih događanja: Dionizijana – 25. međunarodno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića i svečana dodjela nagrada vinarima – Vodeće u Hrvatskoj! Turistička mreža; splitska gastro scena – gastro noviteti za turističku sezonu; svakodnevni Show Cooking i slastičarske radionice, kreiranje vinskih lista i vođene vinske radionice, barmen Show, te kuharski humanitarni show: “Poznati u kuhinji”.

(www.dalmacija.hr, www.vpz.hr)

[g-gallery gid=”582593″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content