Virovitičko-podravskoj županiji odobreno 1.5 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju „Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti“

Nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Virovitičko-podravskoj županiji dodijelilo 3,5 milijuna kuna za istraživanje geotermalnih izvora na području naše županije, stigla je još jedna odlična vijest. Naime, u okviru Operativnog plana „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020“, a vezano za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja Slavonije, Baranje i Srijema, ministar Marko Pavić je Virovitičko-podravskoj županiji, kao nositelju projekta (izrađen je u suradnji s VIDRA-om), Odlukom odobrio bespovratnih 1.500.394,50 kuna za sufinanciranje projekta „Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti“, što predstavlja 85 posto od iznosa ukupno potrebnih sredstava.

– Kako je ICT industrija jedna od najbrže rastućih industrija kako u svijetu tako i kod nas, prilika koja se pruža kroz ICT sektor ne smije se propustiti. Iz tog razloga, Virovitičko-podravska županija će ovim sredstvima izraditi projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti, a temeljem prepoznatih potreba koje predstavljaju preduvjet za razvoj gospodarstva – rekao je župan virovitičko-podravski Igor Andrović, ističući kako je cilj centra stvoriti konkurentno poslovno okruženje koje će osigurati rast i razvoj kako poljoprivrede, tako i ICT sektora, povećati konkurentnost i produktivnost poljoprivrednih gospodarstava u Slavoniji kroz automatizaciju proizvodnje i primjenu naprednih tehnologija te razvoj pametnih vještina.

– Približit ćemo poljoprivrednu djelatnost tehnološkoj modernizaciji, poticati uvođenje inovacije u proizvodne i poslovne procese, odnosno stvoriti novi koncept – Pametna poljoprivreda. Primjerice, u Europi je primjena precizne poljoprivrede i integracija digitalnih i KET tehnologija postala ključni trend u jačanju konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – naglasio je župan.

Budući „Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti“ nalazit će se nedaleko Visoke škole u Virovitici. (vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content