Zavod za javno zdravstvo predstavio projekt „Mladi za mlade u prevenciji i suzbijanju ovisnosti“ na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu

Profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i voditelj projekta „Mladi za mlade u prevenciji i suzbijanju ovisnosti“ koji se u Virovitičko-podravskoj županiji provodio u 2018. i 2019. godini, predstavio je ovaj projekt i njegove ishode na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu (u okviru Psihošpancira, važnog stručnog skupa koji okuplja stručnjake različitih pomažućih struka).

Cilj je projekta bio osnažiti samozaštitne kapacitete mladih u Virovitičko-podravskoj županiji, osobito u prevenciji ovisnosti, te afirmacija njihova zdravlja po načelu „mladi educiraju mlade“. Nakon što su tijekom 2018. godine u projektu educirani edukatori iz savjeta mladih, oni su potom u prvoj polovini 2019. godine provodili terenske preventivne aktivnosti među mladima u Virovitičko-podravskoj županiji. Zatim je u projektu koncem 2019. godine provedena i edukacija voditelja školskih preventivnih programa kako bi oni u nastavku projektnih aktivnosti planiranih za provedbu u sljedećim godinama sinergijskim djelovanjem s prethodno educiranim timovima savjeta mladih postigli što bolje učinke u prevenciji rizičnih ponašanja učenika.

Psihošpancir2

Za potrebe provedbe navedenih aktivnosti kreirane su i publikacije „Mladi educiraju mlade u prevenciji i suzbijanju ovisnosti; informacije, preporuke i savjeti stručnjaka za provedbu vršnjačke edukacije“ te 10. i 11. izdanje vodiča za pomoć u osmišljavanju slobodnog vremena djece i mladih „Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji“. Izdavač publikacija je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije koji je ponovno ovim izdanjima stvorio dodanu vrijednost koja doprinosi trajnosti preventivnog djelovanja među mladima. (sb)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content