DOMAĆINSTVO U ŠKOLAMA: Djeca PŠ Nova Jošava pekla kolače i donijela u školu kućanske aparate

Sjetit će oni nešto stariji svojih školskih dana i ponekih predmeta koji su ih u to zlatno đačko vrijeme oduševljavali. Jedan od takvih predmeta bilo je domaćinstvo, sat u kojem su djeca učila kako kuhati, šivati, krojiti i tome slično i mnogi su baš zahvaljujući tome odabrali i životno zanimanje. Danas domaćinstva u školama nema, no poneke škole organiziraju projekte kojima pokušavaju učenicima dočarati svu ljepotu kućne radinosti. Posebno se zanimanje za takvu vrstu rada vidi na djeci koja dolaze iz malih, ruralnih sredina i zapravo ih je predivno vidjeti kako uživaju u onome što rade.

Područna škola Nova Jošava i učiteljice Kristina Nerovčić i Nives Katalinić upravo su u smjeru domaćinstva odradili nekoliko radionica koje su itekako urodile plodom:

– Mi imamo svoju sekciju baš pod nazivom Domaćinstvo u sklopu školske zadruge ”Hlapići” i u putem nje puno toga radimo kako bi učenicima približili kućne poslove. Tako smo krajem prošle školske godine organizirali sajam u dvorištu škole na kojem su učenici prodavali proizvode koje su sami napravili te sadnice biljaka koje su zajedno s roditeljima pronašli i donijeli iz svojih vrtova i voćnjaka. Nevjerojatno je bilo zanimanje i želja učenika za tim projektom i na kraju su sami pitali kada će biti sljedeći. Naravno, organizirat ćemo ga i krajem ove školske godine – rekla je učiteljica Nives Katalinić.

Prikupljenim sredstvima s tog sajma, učiteljice su dale učenicima na volju što žele od toga kupiti i odluka je bila jednoglasna:

– Željeli su kupiti štednjak, to smo ovih dana i napravili te odmah prvog dana zasukali rukave i zamijesili kolače i kekse te ih ispekli u novom štednjaku. Svi smo zajedno uživali i vidjelo se da je to pun pogodak. Odmah dan potom smo dali zadaću da donesu neke stvari koje njihove mame u kuhinji više ne trebaju. Iskreno, očekivali smo da će biti doneseno par stvari, kad ono prepun stol u našoj kuhinji. Bilo ej tu posuda, vaga, kuhača, pjenjača, modli za kolače i mnoštvo drugih stvari – rekla je učiteljica Kristina Nerovčić.

0603domacinstvo 1Oni najsretniji, učenici od 1. do 4. razreda ponosno su pozirali kuhinjskim potrepštinama:

– Bilo je super. Svi smo zajedno mijesili tijesto i pekli kolače. Puno smo pričali što ćemo kupiti i svi su rekli i dječaci i djevojčice da bi voljeli imati svoj štednjak u školi. Meni je jako zanimljivo što nam u školi učiteljice pripreme nešto kao da smo kod kuće – rekao je učenik 3. razreda, desetogodišnji Matija Prispilović.

Osmogodišnja Maja Čačinović, učenica drugog razreda ispričala je što je svi bilo potrebno za ispeći kolače:

– Prvo smo zamijesili tijesto, onda smo s modlama oblikovali kolačiće i onda stavili u našu novu peć da se ispeče. Nismo mogli dočekati da budu gotovi, a kada su se konačno ispekli, bili smo sretni jer su bili jako fini. Ja jako puno pomažem mami kod kuće i najviše baš volim oko kolača i ne mogu biti sretnija što to sada radimo i u školi – rekla je Maja. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content