Državni inspektorat poslao priopćenje o pamučnim maskama: Ne smiju se prodavati kao zaštitne maske

Pamučne, perive maske za višekratnu uporabu ne smiju se na tržištu oglašavati ni prodavati kao zaštitne maske, izvijestio je u subotu Državni inspektorat nakon što je zaprimo brojne upite vezane za te proizvode i njihovu cijenu, piše Index.hr.

Ti proizvodi nisu obuhvaćeni Odlukom o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode te se posljedično ne mogu primijeniti Odluka i Zakon o iznimnim mjerama kontrole cijena.

Odlukom su obuhvaćene kirurške zaštitne maske koje spadaju pod medicinske proizvode te FFP2 i FFP3 koje spadaju pod osobnu zaštitnu opremu, za koje proizvođač mora provesti odgovarajući postupak ocjenjivanja sukladnosti, izraditi tehničku dokumentaciju. One moraju nositi oznaku sukladnosti CE te posjedovati EU izjavu o sukladnosti.

Pamučne perive maske ne smatraju se navedenim kategorijama proizvoda i nemaju takva svojstva zaštite pa se na tržištu ne smiju oglašavati ni prodavati kao zaštitne maske, ističe Inspektorat.

Ako se u inspekcijskom nadzoru utvrdi da trgovac oglašava i prodaje „pamučne, perive maske“ kao „zaštitne pamučne maske“, njemu će se zabraniti zavaravajuća, odnosno nepoštena poslovna praksa iz Zakona o zaštiti potrošača te će se poduzeti prekršajne mjere temeljem Zakona o zaštiti potrošača, stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

Brojni su pojedinci odlučili zaraditi na pamučnim maskama, no pozitivne priče stižu s našeg područja gdje su vrijedne djelatnice i vlasnica trgovine Dar shop pokrenule izradu pamučnih maski koje poklanjaju svima kojima trebaju, uz upozorenje da one nisu poput medicinskih. Jednostavno to čine kako bi zajednici pomogle da se osjeća sigurnije. U zaštiti svojih mještana pridružila se Gradina i Josipovo.

(index.hr, icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content