Evo kako zaštititi sam sebe od koronavirusa i koga zvati ako sumnjate na zarazu

Samo pametno i odgovorno. Prati ruke, izbjegavati gužve, a putovanja, pogotovo ona u zaražena područja, otkazati – upute su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) izdane odmah nakon pojave prvog slučaja zaraze koronavirusom u našoj zemlji. A kako raste broj zaraženih, povećava se i popis naputaka, što za pojedince, što za zdravstvene, obrazovno-odgojne ustanove i sveučilišta, a smjernice za dezinfekciju prostora dobili su i hoteli, ali i prijevoznici, odnosno oni koji su čistima dužni držati autobuse, vlakove, brodove i zrakoplove, piše Večernji.hr.

U konačnici, upozoravaju iz HZJZ-a, u zaštiti od korone ljudi bi se trebali pouzdati prvenstveno sami u sebe, a pritom, prije svega, voditi računa o čistoći ruku, budući da se virus prenosi kapljičnim putem. Trideset sekundi sapunom trebaju se ruke detaljno prati što češće, a u slučaju da voda nekome nije dostupna u svakom trenutku, koristiti se može i dezinficijens koji sadrži barem 60 posto alkohola. Vrlo je važno ruke dezinficirati nakon doticaja s površinama koje diraju i drugi ljudi, poput onih u javnom prijevozu.

Lice, odnosno usta, nos i oči treba izbjegavati dirati rukama, a u slučaju kašljanja ili kihanja, usta treba prekriti papirnatom maramicom koju odmah treba baciti u koš za otpatke. Ako maramica nije pri ruci, kod kihanja i kašljanja usta i nos najbolje je pokriti laktom jer koristi li se ruka, kapljice iz usta vrlo lako mogu “skliznuti”.

Zavod za javno zdravstvo preporučuje da se izbjegavaju svi kontakti, uključujući rukovanje, a razgovara li se s nekim, najbolje je držati barem metar razmaka. U skladu s tim preporukama, brojni su organizatori raznih koncerata, festivala i ostalih događanja odlučili odgoditi zakazane manifestacije jer apelira se i na provjetravanje prostorija, kao i što više boravka na otvorenom prostoru.

Od virusa, iako ne sto posto, štiti i maska za lice, a važno je da se izbjegne i dijeljenje hrane ili pribora za jelo. Također, preporučuje se da se ne jede sirova, već kuhana hrana, pogotovo kad je riječ o mesu i jajima, a s tim u vezi, ne preporučuje se ni kontakt sa životinjama te životinjskim proizvodima.

Dobro je povremeno dezinficirati i predmete koji se svakodnevno koriste poput mobitela, a u slučaju da osjetite simptome virusa, ne treba ići u bolnicu ili kod obiteljskog liječnika, već nazvati epidemiološku službu, čiji se brojevi mogu naći na hzjz.hr. Oni koji imaju koronu ili sumnjaju da je imaju, moraju ostati kod kuće ili u karanteni. Kontakt s drugima moraju izbjegavati, a u slučaju kašljanja i kihanja, usta i nos trebaju prekriti maramicom i odmah je baciti.

Važno je da predmete koje koriste i površine koje diraju redovito čiste, ali da ne koriste dezinfekcijska sredstva s raspršivačem jer prskanje može dalje širiti virus. Posteljinu, jastučnice, deke i druge tkanine trebalo bi oprati na 90 stupnjeva, a krpe kojima se čisti baciti ili također oprati na 90. Kako zaštititi sam sebe od koronavirusa i koga zvati ako sumnjate na zarazu.

e44d248f947c9e8dd861

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content