GO HDZ-a Orahovica objavio priopćenje vezano uz raspisivanje prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Orahovice

Gradska organizacija HDZ-a Orahovica objavila je priopćenje vezano uz raspisivanje prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Orahovice kojega prenosimo u cijelosti:

“Vlada Republike Hrvatske je dana, 12. ožujka 2020. godine, raspisala prijevremene lokalne izbore za grad Orahovicu koji će se održati u nedjelju 19. travnja 2020. godine. Prijevremeni izbori u gradu Orahovici rezultat su neizglasavanja proračuna za 2020. godinu jer se koalicija stranaka SDP-HSS koja je na prošlim izborima dobila 8 vijećnika raspala zbog ne komunikacije, ne poštivanja koalicijskih dogovora te zbog nepotizma. Naime gradonačelnica Petin zaposlila je svoju sestru u grad, naravno bez natječaja, jednako kao sto je na desetke svojih stranačkih kolega po hitnom postupku situirala na neodređeno u Grad i gradska poduzeća.

Vlada Republike Hrvatske je raspisala prijevremene izbore u zakonskom roku, a ne kako tvrdi orahovački HSS da nije raspisala iz nemara! Koliko Vlada Republike Hrvatske vodi brigu o svim građanima, pa i o nama u Orahovici dokazala je Vlada tako što je 9.sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem bila upravo u Orahovici! Tom prilikom je predsjednik Vlade, Andrej Plenković, u Orahovici potpisao Ugovor za najveći projekt u našem gradu, a odnosi se na Uređenje TRC „Jezero-Hercegovac-Ružica grad“.

Istu ovu Vladu, koju sada proziva, gradonačelnica je hvalila, jer je gradu Orahovici odobrila projekte od preko 100 milijuna kuna, a sada u počecima predizborne kampanje za lokalne izbore istu proziva.

Povjerenica Vlade RH za Gradsko vijeće nema rok za donijeti Odluku o privremenom financiranju grada Orahovice. O tome da se sportske niti civilne udruge ne mogu financirati HSS i gradonačelnica govore od prvog dana od kada nema proračuna, ali provjerom istinitosti takvih informacija imamo saznanja da se sportske udruge pa i civilne ipak MOGU financirati i to na način da se za vrijeme razdoblja privremenog financiranja osiguraju sredstva udrugama koje provode redovite programe i imaju troškove za zaposlene ili aktivnosti (manifestacije, natjecanja i sl.), a koje se provode u prvom tromjesečju.

Financijska sredstva se mogu prenijeti putem ugovora o akontaciji, obvezujući udruge koje su primile sredstva na prijavu na javni poziv ili natječaj na temelju posebnog propisa o financiranju javnih potreba, odnosno na obvezu vraćanja sredstava ako ne ispune uvjete natječaja. Drugim riječima, po usvajanju proračuna potrebno je raspisati javni poziv/natječaj koji će prepoznati mogućnost dodjele akontacija.

Naravno za ovo treba imati volje i želje, a aktualna gradonačelnica ponovno za sve želi okriviti nekog drugog, u ovom slučaju HDZ! E pa neće ići ovaj puta!

Za projekte za koje grad Orahovica ima potpisane Ugovore i koji se sufinanciraju velikim dijelom iz EU sredstava, aktualna gradonačelnica nije raspisala natječaje, iako je to odavno mogla. Zašto? Za rekonstrukciju i opremanje vrtića je bio jedan natječaj koji je poništen negdje u rujnu 2019. godine i nakon toga do 31.12.2019. godine NIJE raspisan novi natječaj? Da je natječaj za rekonstrukciju i opremanje vrtića raspisan u prošloj godini, mogao se odabrati izvođač i moglo se raditi na vrtiću, ali NIJE! Zašto? Po istom principu se sada dovršava uređenje trga koje je započelo prošle godine i nema nikakvih zapreka za radove, iako nema proračuna!

Krajem svibnja 2019. godine grad Orahovica je potpisao Ugovor za izgradnju poduzetničke zone u Orahovici, ali do kraja prošle, 2019. godine, NIJE raspisan javni natječaj? Zašto?

Svi ugovoreni EU projekti (Uređenje Jezera, WIFI4EU, „Ne dvoji-odvoji“, rekonstrukcija dječjeg vrtića, izgradnja infrastrukture u Poduzetničkoj zoni, dječje igralište u Dolcima) za koje su potpisani ugovori s ugovornim i provedbenim tijelima programa MOGU SE nesmetano realizirati!

Ako svi ovi projekti MOGU ići u provedbu, zašto se ništa ne radi u gradu? Ne radi se jer se ne želi i jer se želi da netko drugi bude kriv, a krivac za ovaj nerad i neracionalno trošenje sredstava je jedino HSS?

Ono što se garnituri HSS nikako ne može osporiti je to da su u rekordnih 2,5 godine grad doveli u (ne)organizacijski kaos, da su građane zavadili samo da prikriju svoju nesposobnost.

Dragi naši, da ste se manje bavili facebook-om, iživljavanjem nad neistomišljenicima i plasiranjem kroničnih laži, da ste pokazali onu famoznu suradnju o kojoj ste počeli pričati kada je voda došla do grla, da ste se držali onih “tisuću” predizbornih obećanja, vjerujemo da bi i dan danas imali stabilnu vlast.

Ovako…ne ponovilo se!”

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content