Katoličke škole u Virovitici bogatim programom ispunit će korizmu: Molitvama, misama i konkretnim djelima ljubavi svjedočit će vjeru i ljubav prema bližnjemu

Korizma je počela i svake godine prilika je to vjernicima da na poseban način promišljaju o vlastitom životu, vjeri i poslanju, odnosu s drugima, a kroz osluškivanje Božje Riječi. Ovo dragocjeno vrijeme iskoristit će i katoličke škole u Virovitici – Katolička osnovna škola i Klasična katolička gimnazija s pravom javnosti, a koje će cijelu pripravu za najveći kršćanski blagdan provesti u molitvi, križnim putevima, djelima milosrđa. Kako kaže ravnatelj Osnovne katoličke škole, vlč. Mario Večerić, u virovitičkim katoličkim školama s jakim liturgijskim vremenima nastoje povezati svoje različite programe i projekte.

– Tako ćemo ove korizme kroz različite sadržaje odgajati djecu i mlade u ljubavi, poticati ih da čine djela milosrđa kroz dobrotu prema bližnjemu – objašnjava ravnatelj.

MISA POD SATOM RAZREDNIKA

Budući da je ovo Godina Riječi Božje, pod geslom „Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka“ svima je to poticaj, kaže ravnatelj, da se više druže s Božjom Riječi, razmatraju je u svom srcu i po njoj žive.

– U Katoličkoj osnovnoj školi jedan od korizmenih zadataka bit će nam poticati učenike, roditelje i djelatnike na čitanje Riječi Božje u školi, ali i obitelji te isto djelatno i činiti. Učenici Katoličke klasične gimnazije svake srijede u večernjim satima okupljaju se pak na korizmenu molitvu i susrete u školi – objašnjava vlč. M. Večerić.

katolicka 4

Svaki razred pronašao je način na koji će učenici sa svojim učiteljima i učiteljicama obilježiti korizmu, a jedna od zanimljivosti koja ih čeka svakako su – razredne mise. – U Katoličkoj osnovnoj školi imat ćemo razredne mise, sa svakim razredom posebno. Misa će biti za vrijeme jednog školskog sata i to u sklopu sata razrednika. Tim razrednim misama želimo pomoći učenicima da u jednom prijateljskom ozračju, oko oltara Gospodnjega, upoznaju Isusa u svetoj Euharistiji. Za učenike 4. i 5. razreda zadnji tjedan prije Uskrsa bit će organizirana i uskrsna ispovijed te do praznika i križni put – najavljuje vlč. Večerić.

POZIV CIJELOJ OBITELJI

I dok se tijekom nastave ozbiljnije promišlja o korizmi, ne zaboravljaju ni roditelje.

– Korizma je isto tako događaj obitelji. Obitelj je prva odgojna zajednica djece te ima odgovornost odgajati svoje dijete kao cjelovitu osobu. Stoga obitelji svoju djecu vode na euharistijska slavlja, križne putove, potiču ih na ljubav, pokoru, djela milosrđa, nastoje im osvijestiti kako kroz dobrotu čine pokoru i djela milosrđa i ljubavi. Zato će, uz duhovnu obnovu za srednjoškolce, koju će u ponedjeljak, 24. ožujka u prijepodnevnim satima predvoditi don Mihovil Korkut, istog dana, u 18 sati biti duhovna obnova za sve roditelje katoličkih škola. To nam je važno kao školi, potaknuti roditelje na dolazak na događaje organizirane baš za njih jer oni su najbolji primjer svjedočenja vlastitoj djeci. Jedni druge tako potiču na zajedničku molitvu koja je jako važna – smatra vlč. M. Večerić. Duhovnu obnovu proći će i djelatnici škola, i to 11. ožujka.

katolicka 2

– Duhovnu obnovu će predvoditi p. Ilija Grgić i to je jedna od točaka koja je neizostavna za djelatnike budući da im je povjerena zadaća direktnog ili neposrednog odgoja djece. Samim time, djelatnik katoličke škole mora biti duhovno snažna osoba jer upravo iz vjere crpi snagu za svoje djelovanje u školi – smatra ravnatelj.

POSEBAN PROGRAM SAMO ZA TATE
Dan očeva proslavit će zajedničkim radionicama i druženjem

U petak, 20. ožujka u 18 sati na razini Katoličke osnovne škole bit će proslavljen Dan očeva. Vezan je uz blagdan sv. Josipa, koji se slavi dan ranije, a u školi je to uvijek prilika da se na poseban način, kroz igru, natjecanje ili zajednički rad povežu učenici i očevi, djedovi, stričevi i ujaci. Tako će biti i ove godine, kada će učenici očevima čestitati njihov dan kratkim programom, a potom će se razdvojiti po skupinama i sudjelovati u zanimljivim radionicama.

katolicka 3
Foto: os-katolicka-vt

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content