KLIMATOLOŠKI STIGLO PROLJEĆE Saznajte kakvo nas vrijeme očekuje

blank

Polako nam se približava proljeće 2020. godine. Klimatološki je započelo jučer 1. ožujka, a kalendarsko proljeće dolazi nam 20. ožujka u 03:49 sati. Što možemo očekivati tijekom ožujka, travnja i svibnja?

Temperature zraka – očekujemo više (+1°C/+2°C) od višegodišnjih prosječnih vrijednosti (1981.- 2010.). Naravno da su izgledni periodi viših (+) ali i nižih (-) temperaturnih anomalija. Velika je vjerojatnost izraženih toplinskih valova krajem proljeća kao što smo imali prijašnjih godina. Možda se temperature zraka približe ljetnim 30°C. Hladniji vremenski period izgledan je početkom proljeća (tijekom ožujka). Snijeg, prije svega u višim predjelima neka ne iznenadi. Mogućnost je kasnih proljetnih mrazeva i ovog proljeća. Ipak vjerojatnost za to je manja u odnosu na prošlu godinu. Tijekom svibnja očekujemo najveće pozitivno temperaturno odstupanje.

Oborine – očekujemo manjak oborina. Ipak nije iz goreg reći kako za vrijeme jedne grmljavinske oluje (Cb) lokalno može pasti mjesečna ako ne i višemjesečna količina oborina (mm) tako da je kod prognoziranja oborina teško biti pouzdan. Nedostatak oborina „manjak“ izgledan je tijekom ovog proljeća. Početkom proljetne sezone očekujemo česte prodore fronta i ciklona, ali generalno gledajući proljetnu sezonu 2020. godine u cjelini, očekujemo „manjak“ nedostatak oborina. Sustavi navodnjavanja u poljoprivredi više nego potrebni. Ovo proljeće trebalo bi biti temperaturama zraka toplije i sušnije gledajući proljeće u cijelosti.

Izraženiji atmosferski procesi kao što su izraženiji grmljavinski pljuskovi te tuča, krupa ili grad najizgledniji su sredinom i krajem proljeća. Kada bi se i temperature zraka trebale polako približavati ljetnim vrućim vrijednostima +30°C. (www.icv.hr; kp, foto: M. Rođak)