KORONAVIRUS Što o njemu misle Virovitičani? Građani se zasad previše ne opterećuju

Tijekom jučerašnjeg dana potvrđena je i 19. oboljela osoba od COVID-19 u Republici Hrvatskoj. Odgađaju se gotovo sva javna okupljanja, razmišlja se i o zatvaranju hrvatskih granica i škola, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavljuje mjere prevencije protiv navedenog virusa.

Zbog povećavanja broja zaraženih u Europi, ali i unutar naših granica razgovarali smo s građanima Virovitice kako bismo saznali njihovo mišljenje o novonastalim okolnostima. Ono što smo saznali je da naši sugrađani ne brinu previše zbog stanja koje nas okružuje. Ljudi različitih generacija na naše pitanje je li ih strah virusa, složno odgovaraju: ‘’Nije!’’.

Bilo je zanimljivo čuti kontradiktorna razmišljanja starih i mladih. Mlađi su uvjereni da virus pogađa starije i nemoćne, a umirovljenici razgovor zaključuju riječima: ‘’To neće na nas, vi mladi se pazite!’’.

Iako je dr. Miroslav Venus, specijalist epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo ‘’Sveti Rok’’, izjavio da će koronavirus gotovo sigurno obuhvatiti i Virovitičko-podravsku županiju, možemo reći kako blago zabrinjava ovo olako shvaćanje nedvojbeno ozbiljne situacije. S druge strane, krenulo se s ozbiljnim mjerama zaštite. Na benzinskim crpkama i u kafićima na našem području zaposlenici kao preventivne mjere koriste dezinfekcijska sredstva, a u pojedinim crkvama preporuča se izostavljanje rukovanja tijekom geste „darovanja mira jednih drugima“.

U virovitičkoj Općoj bolnici zabranjene su posjete bolesnicima zbog mogućeg širenja zaraze. Otkazana su maturalna putovanja i maturalne zabave, a kod natjecanja vodi se računa da je riječ o manjem broju ljudi. Iz dana u dan, sukladno novim informacijama i situaciji, mijenjaju se smjernice zaštite i donose odluke stoga se u nadolazećem razdoblju mogu očekivati novi savjeti i preporuke kojima će se nastojati suzbiti širenje ovog virusa. (www.icv.hr, mr, vb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content