Međunarodni dan šuma: Bioraznolikost šuma je predragocjena da bismo je izgubili

Prvi dan proljeća, 21. ožujka obilježava se i kao Međunarodni dan šuma kako bi se podigla svijest javnosti o važnosti očuvanja šumskih ekosustava. Tema Međunarodnog dana šuma 2020. godine je bioraznolikost šuma. Šume čine pokrov na trećini kopnene mase Zemlje i biološki su najraznolikiji ekosustavi kojima živi više od 80 % kopnenih vrsta životinja, biljaka i kukaca!

Šume u Hrvatskoj stabilni su ekosustavi jer u njima prevladava autohtona (zavičajna) vegetacija. U Virovitičko-podravskoj županiji posebnu vrijednost imaju poplavne šume u području rijeke Drave koje su sastavni dio Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav pod zaštitom UNESCO-a.

image007 4

Ljudi ovise o šumama. Čista voda, izvor hrane, plodno tlo, ublažavanje posljedica klimatskih promjena, zaštita od bolesti, lijekovi, gorivo, mjesto za odmor i rekreaciju, razvoj turizma i lovstva – sve su to usluge ekosustava koje nam šume pružaju i bez kojih ne možemo.

Prekomjernim iskorištavanjem šuma i unošenjem stranih, invazivnih vrsta poput ljezdastog pajasena (Ailanthus altissima) koji svojim agresivnim i brzim rastom potiskuje zavičajnu floru, postali smo odgovorni za sve veće smanjenje broja biljnih i životinjskih vrsta odnosno pada bioraznolikosti naših šuma.

IMG 1467

Naš zajednički cilj treba biti očuvanje velikog bogatstva zavičajne flore i faune koju nalazimo u našim šumama jer na taj način čuvamo prirodu i pozitivno utječemo na kvalitetu života svih nas.

Održivo gospodarenje svim vrstama šuma jedini je način kako i dalje koristiti prirodne resurse, a stanovnicima šume osigurati trajnu egzistenciju. (virovitica-nature.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content