MINISTRICA VESNA BEDEKOVIĆ U VIROVITICI Dodijeljeni ugovori u okviru Poziva “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva”

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije danas (ponedjeljak) je u organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održano svečano uručivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Poziva “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva” (školska godina 2019./2020.) sufinanciranog sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Svečanom uručenju, između ostalih, nazočili su ministrica Vesna Bedeković, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, državna tajnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Zrinušić, zamjenik župana Požeško-slavonske županije Vedran Neferović, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund, zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha…

IMG 3630

-Smanjenje siromaštva započinje brigom i ulaganjem u djecu. Stoga je ovaj Poziv jedna od mjera kojom Ministarstvo utječe na ublažavanje siromaštva i socijalne isključenosti djece, kao jedne od najranjivijih skupina društva. U partnerstvu sa županijama i gradovima kao osnivačima škola, pomoć je stoga dostupnija većem broju djece u riziku od siromaštva – istaknula je u svom uvodnom govoru ministrica Bedeković.

Do sada su potpisana 22 ugovora, a sa ovih osam novih ugovora, ugovoreno je više od 24 milijuna kuna, od ukupno 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava vrijednosti Poziva, koji se sufinancira sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Poziv se objavljuje već četvrtu školsku godinu za redom. Kroz prva tri poziva u vrijednosti od 70,5 milijuna kuna, osigurano je obroka za više od 30.000 djece u više od 450 škola, dok će s ovim Pozivom, kroz za sada ugovorene projekte biti obuhvaćena djeca u oko 400 škola na područjima županija i gradova s indeksom razvijenosti ispod 105 posto.

IMG 3632

Stopa rizika od siromaštva za djecu i mlade do 18 godina u 2018. godini iznosila je 19,7 posto, što je manje u odnosu na 2017. godinu kada je iznosila 21,4 posto. Svrha Poziva je ublažavanje dječjeg siromaštva, kroz osiguravanje školske prehrane u osnovnim školama.

Danas je dodijeljeno osam ugovora u vrijednosti od 5,5 milijuna kuna korisnicima Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije te gradova: Makarska, Gospić, Požega, Kutina i Sisak, a dodijelila ih je ministrica Bedeković.

Prema Odluci Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, projekt “Žličica II” Virovitičko-podravske županije odabran je među osam hrvatskih projekata za dodjelu bespovratnih sredstava. Virovitičko-podravskoj županiji tako je danas dodijeljeno bespovratnih 831.004 kuna za osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva. U projekt je uključeno 14 osnovnih škola partnera s područja Virovitičko-podravske županije, a odnosi se na 1.982 učenika.

IMG 3650

-Zahvaljujem prije svega Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku što su izabrali upravo Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju za dodjelu ovih ugovora. Nositelji smo projekta zajedno sa 14 osnovnih škola te smo dobili 830 tisuća kuna bespovratnih sredstava upravo za te besplatne obroke za djecu u riziku od siromaštva, kojih je danas 1.982 na prostoru županije, odnosno nešto više nego kada smo pokrenuli projekt 2016. godine, ali kriteriji su se proširili, tako da su jedan od kriterija i dječji doplatci i zbog toga je i više djece ušlo u ovaj cenzus ukupnog iznosa za ovaj hvalevrijedan projekt. Moramo u budućnosti težiti tome da bude što manje djece u riziku od siromaštva i poduzimati razno razne aktivnosti u tu svrhu na razini gradova, županija i države, ali dok god postoje takva djeca želimo maksimalno podupirati ovaj projekt – rekao je župan Andrović.

(www.icv.hr, ts, mdomsp.hr, vpz.hr, foto: T. Szabo)

[g-gallery gid=”583093″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content