MISA PUTEM PRIJENOSA Fra Rozo Brkić: Imajmo vjere i budite svi sada Crkva u svom domu!

Poštujući mjere zaštite vezane uz koronavirus, danas (nedjelja) u Župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici franjevačka zajednica slavila je tradicionalnu misu u 10. 30 sati “pro populo” (za narod) – bez vjernika. Ipak, mnogi su je pratili, zahvaljujući izravnom prijenosu ICV Radija, kao i prijenosom uživo putem You Tube kanala, zahvaljujući Teu Kneževiću iz virovitičke Frame.

Na taj način misu su pratili brojni slušatelji i gledatelji ne samo u Hrvatskoj, nego i u drugim zemljama.

Uz župnika fra Rozu Brkića, za sav narod, oboljele i one koji se bore protiv koronavirusa, za sve koji služe drugima, za djevojčicu stradalu u potresu u Zagrebu i za sve uplašene i pogođene ovom teškom situacijom u svijetu i Hrvatskoj molila je cijela virovitička franjevačka zajednica: fra Grgur Blažević, fra Vedran Kos, fra Celestin Čakarić i fra Davor Holi.

BOG BLIZU SVIMA 

-Želimo svima ovom molitvom biti blizu, osobito svima vama koji bi htjeli danas biti s nama ovdje, koji su željeli donijeti Isusu svoju tjeskobu, neizvjesnost i strah u ovu svetu misu, okupiti se, kako to obično činimo i tako pronaći snagu za svoje uobičajeno koračanje. No, volio bih da osjetite kako Isus i po ovoj misi dolazi u vaše domove i da vam je blizu – na početku mise rekao je fra Rozo, istaknuvši da i virovitički fratri ovih dana osjećaju sve što i i drugi vjernici.

Fra Rozo je napomenuo kako ovakva, ozbiljna vremena ne zahtijevaju velike riječi, nego djela i potom pozvao sve vjernike na ustrajnost, na povjerenje u Boga i da ovih dana, dok traju mjere zabrane okupljanja i boravka u kućama, tu priliku iskoriste za gorljivu molitvu, solidarnost i ulaganje u – nadu.

– Neka vaši domovi po tome postanu vaša kućna Crkva, Virovitička. Neće Bog po našim molitvama biti s vama, on već jest s vama, molili ili ne molili, ali ono što je najvažnije je da molimo Gospodina da nam otvori oči, da nas iznutra raspoloži da prepoznamo Njegovu prisutnost, da Ga znamo prepoznati i da je s nama i u ovim trenutcima. Neka naša župna crkva sada živi u vašim domovima, da imamo povjerenja u Gospodina i da sa stotnikom znamo reći: “nisam Gospodine, dostojan da uniđeš po krov moj, ali samo reci riječ i ozdravit će duša moja” – rekao je župnik fra Rozo Brkić.

IMG cae151ae10adfcc33198016d5e9797c2 V

Današnja liturgijska čitanja i molitve vjernika čitali su fra Grgur Blažević, fra Davor Holi i fra Vedran Kos, a u svojoj propovjedi fra Rozo Brkić na posebno dirljiv i konkretan način govorio je o sličnosti Crkve danas i Crkve nakon Velikog petka.

-Svi smo zbunjeni, rastrojeni slikama naših praznih gradova, naših bolnica, upozorenja, slikama Zagreba nakon potresa, plačem djece na livadama. Osjećamo se kao Crkva nakon Velikog petka, kada je Istina pogođena, ubijena i kada su apostoli u strahu zaključani u dvorani Posljednje večere. Ta je slika osobito živa u našim crkvama u kojima nema vjernika na misama, ali i u nama samima, jer imamo osjećaj da ne možemo izaći iz svoje tjeskobe, iz svoga straha koji nas guši i koji u nama guši svako povjerenje prema samome sebi, ljudima i Bogu – rekao je fra Rozo i pozvao vjernike da se molitvama, nadom i solidarnošću othrvaju malovjernosti i svoje pouzdanje stave u Uskrslog Isusa, koji je, po svom obećanju, uvijek s nama.

SNAGA MOLITVE 

-U vremenu u kojem smo više no ikad svjesni svojih ograničenosti, Bog nas poziva da u svemu ovome dublje spoznamo pravu stvarnost, po uzoru na slijepca iz današnjeg Evanđelja. Da i u ovom što nam se događa otkrijemo tragove Božje prisutnost, da otkrijemo Gospodina Isusa koji je došao podnijeti teret ovoga svijeta, a ne pobjeći od njega. No, podnijeti ga ne tako da pod tim teretom ostane, nego da svemu da novi smisao – istaknuo je fra Rozo Brkić.

Pozvao je sve da uz molitvu i solidarnost budno prate sve naputke kriznih stožera, svih onih koji sudjeluju u civilnoj zaštiti, svih liječnika, policije, stručnjaka koji su ovih dana na prvoj liniji obrane od koronavirusa.

– Molimo Gospodina da nam u ovo teško vrijeme podari svoj mir i radost, radost koja se pretvara u odgovornost. Budimo odgovorni, ne junačimo se, ne pravimo se hrabrima i jakima, nego slušajmo one koji znaju bolje od nas i koji se brinu za nas. Budimo vjernici koji znaju u svojim domovima biti s Gospodinom i svojom molitvom obgrliti one koji su im daleko, koji tjelesnim očima ne vide, ali ih u srcu nosimo. Ovo su vremena u kojima na poseban način prepoznajemo koliko je važno moliti, kako je važno biti u društvu s Isusom i u to društvo svojim mislima i molitvama pozvati i zagrliti sve naše žive, ali i pokojne – poručio je fra Rozo vjernicima.

Novu nedjeljnu misu u 10.30 sati moći ćete također pratiti putem ICV radija, kao i izravnim prijenosom putem You Tube kanala župe sv. Roka, iduće nedjelje, 29. ožujka. (www.icv.hr, mlo)

IMG 8c7b8d932233b30c1524f829b7087de5 V

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content