Ne možete pronaći kvasac? Ovo je recept za beskvasni kruh gotov u samo nekoliko minuta

U posljednje vrijeme vodi se “rat” za kvascem. Brzo nestaje s polica u trgovinama i jednostavno ga je teško pronaći. No, ako želite ispeći domaći kruh, postoji alternativan način – koristite sodu bikarbonu.

Za pripremu ovog brzinskog kruha, na svakih 500 grama glatkog brašna, potrebno je dodati jednu i pol žličicu sode bikarbone, jednu žličicu šećera, jednu žličicu soli te 450 mililitara fermentiranog mliječnog proizvoda, poput kiselog mlijeka, jogurta, kefira ili mlaćenice. Fermentirani mliječni proizvodi će kruhu poboljšati aromu i okus, a u reakciji sa sodom bikarbonom utjecat će na volumen i teksturu kruha.

Pripremu započnite prosijavanjem brašna te u njega dobro umijesite sodu bikarbonu, sol i šećer. Zatim dodajte fermentirani mliječni proizvod i njega dobro umijesite žlicom ili kuhačom. Nakon što se tijesto krene lijepo oblikovati, prebacite se na radnu plohu i vrlo kratko mijesite tijesto, dok se svi sastojci ne spoje. Tijesto oblikujte u kuglu i laganim pritiskom noža, oblikujte X na gornjoj strani. Kruh pecite na 200 °C, 35- 45 minuta, a pečenost možete probavati probadanjem drvenim štapićem.

(www.icv.hr, vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content