Odgovori na pitanja koja muče učenike: Hoće li se održati državna matura i kako će se zaključivati ocjene

Nakon što se u program nastave na daljinu uključila i RTL Hrvatska, Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je novi edukativni program “Matura na RTL-u 2” koji s emitiranjem počinje za dva dana – u subotu, 28. ožujka na RTL-u 2 od 9:30 do 11:30.

Sadržaj programa koji će se emitirati svake subote namijenjen je svim učenicima završnih razreda srednje škole koji se pripremaju za polaganje ispita državne mature. Ove subote maturante očekuju pripreme iz Hrvatskoga jezika. Kako bi se što kvalitetnije pripremili za polaganje eseja na maturi, pomoći će im nastavnici videolekcijama.

A od glavnog savjetnika ministrice znanosti i obrazovanja Marka Košičeka RTL Danas doznaje sve najbitnije detalje koji se tiču ove nimalo ugodne situacije. No, ušli smo u drugi tjedan, situacija se nekako stabilizirala.

– Možemo reći da su se stvari uhodale, imamo više od 450.000 učenika u 39.000 virtualnih učionica i zbornica. Lekcije su na YouTubeu i TV. Kreću i pripreme za maturante, a uskoro ćemo objaviti još iznenađenja – kazao je Košiček.

Učenici se žale da nikad nisu imali više zadaće, da su preopterećeni.

– Naglasak je bio postaviti sustav i neki su učitelji shvatili to kao da moraju zadati više nego inače, drugi su shvatili da moraju premalo. Zato sutra ide napomena kako je optimalno voditi nastavu na daljinu – naglašava Košiček.

Ako se nastavi situacija postoji plan i to je ono što raduje, osjeti se potpuna spremnost za situaciju.

– Imamo različite scenarije i idemo korak po korak. Planiramo sljedeće korake i dobro smo se pripremili, mnoge europske zemlje žele učiti od nas pa prevodimo sve naše materijale i strategiju. Također, još uvijek nema ocjenjivanja, da se učenici uhodaju i da optimiziramo sve skupa, ali i da vidimo kako izgleda dan – prepričava glavni savjetnik ministrice.

Pojavio se i strah da će se ocjene zaključivati prema postojećem stanju, što ne djeluje pravedno.

– To nikad nismo rekli i to se neće dogoditi. Ako ova situacija potraje, bit će i ocjenjivanja i sigurno se neće zaključiti ocjene na temelju postojećeg stanja – obećava Košiček.

Državna matura, također, održat će se na ovaj ili onaj način, panika po tom pitanju nije opravdana.

– Razrađujemo sve scenarije, tek smo u ožujku i daleko je lipanj. Ako će biti potreba za prilagodbom, bit ćemo spremni, ali u ovom trenutku, idemo korak po korak. Doći će na red i državna matura – zaključio je Marko Košiček. (rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content