Održana sjednica Općinskog vijeća Crnac: Poništena Odluka o natječaju za zakup poljoprivrednog zemljišta

Vijećnici općine Crnac održali su redovnu 17. sjednicu Vijeća na kojoj su  raspravljali te potom i jednoglasno usvojili godišnji obračun proračuna Općine za 2019. godinu. Pročelnik Danijel Jozić detaljno je predstavio općinski proračun za prošlu godinu naglasivši kako su prihodi proračuna ostvareni u iznosu od 10.625.620,41 kn, što je 98,25 posto u odnosu na godišnji plan, dok su rashodi ostvareni u iznosu od 9.292.920,83 kn ili 70,69 posto od godišnjeg plana.

– Vidljivo je da je ostvaren višak prihoda nad rashodima u iznosu od 1.332.699,58 kuna, a pribrajajući tome višak iz prethodnih godina u iznosu od 2.332.112,64 kuna dobivamo ukupno višak prihoda nad rashodima raspoloživ za tekuće razdoblje u iznosu od 3.664.812,22 kuna – rekao je Jozić.
U nastavku sjednice prihvaćeno je niz zaključaka i donesene su odluke o potvrdi Odluke o izvršenju proračuna, a vijećnici su se osvrnuli i razmatrali prijedlog o donošenju odluke o poništenju odluke o natječaju za zakup poljoprivrednog zemljišta.

Vjeće Crnac 2020 1

– Ovaj Zakon o poljoprivrednom zemljištu nije dobar za mlada poljoprivredna gospodarstva jer je mladi vlasnik OPG-a tek treći na listi prioriteta, iza stočara i dosadašnjeg zakupca. To je doista nepovoljno, posebno za ruralna područja kao što je i naše. Osim toga, ti mladi vlasnici predložili su da u program stavimo da im maksimum bude oko 20 hektara kako bi lakše došli do nekog dijela zemljišta s kojim bi ipak bili zadovoljni. Na taj način i oni bi pridonijeli nekoj demografskoj slici općine budući da nam je cilj zadržati ih ovdje kod nas. Ovaj problem s mladim OPG-ima uvidjela je i ministrica poljoprivrede te je započet program povjerenstva za izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Moj prijedlog je da poništimo postojeći natječaj i pričekamo izmjenu nepovoljnih točaka u Zakonu, te da u naš program stavimo maksimum 20 hektara. Ne idemo na cijepanje čestica, ali idemo na to da se jedna čestica dodijeli dvojici ili trojici OPG-a. S ovakvim zaključkom ćemo lakše otići u Ministarstvo i reći kako se osjećaju naši mladi poljoprivrednici, kako im pomoći i na kraju time tražiti izmjene Zakona – rekao je načelnik Mato Damjan, čiji su navedeni prijedlozi prihvaćeni većinom glasova.
Na kraju sjednice vijećnici su jednoglasno prihvatili smjenu člana Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta, gdje je umjesto Romana Lončarevića izabran Željko Mesinger. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content