Održano predavanje na temu “Europski potrošački centar: Zamke pri online kupovini i na koji način ih riješiti”

Jučer je (utorak) u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, pod organizacijom Informacijskog centra Europe Direct Virovitica i Razvojne agencije VIDRA, a u suradnji s Europskim potrošačkim centrom Hrvatska i Gradskom knjižnicom i čitaonicom, održano predavanje na temu ”Europski potrošački centar: Zamke pri online kupovini i na koji način ih riješiti”.

U uvodnom govoru, nakon predstavljanja predavanja, voditeljica Informacijskog centra Europe Direct Virovitica, Katarina Ivanac, istaknula je kako je upravo ova tema odabrana zbog skorog održavanja Svjetskog dana zaštite potrošača, koji se svake godine održava 15. ožujka. Tijekom jednosatnog predavanja više stručne savjetnice u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Topolovac, građani Virovitičko- podravske županije informirani su o njihovim pravima kao potrošačima u RH i EU, odnosno o pravima i kupovini putem interneta te o riješavanju prekograničnih tužbi i sporova.

IMG 3656 Custom

-Ove godine naša mreža slavi petnaest godina postojanja tijekom kojih je postala prepoznatljiva. Naši centri koji su malo veći, koji imaju bolju strukturu i u kojima se nalazi više ljudi, vrlo blisko surađuju sa Europskom komisijom, tijelima za alternativno riješavanje potrošačkih sporova, ali i raznim drugim tijelima. Ne samo da se riješavaju pritužbe, već se na neki način prepoznaju problemi i sve se pokušava podići na još veću razinu- izjavila je viša stručna savjetnica Topolovac.

IMG 3663 Custom

Prema riječima Informacijskog centra Europe Direct Virovitica, visoki stupanj zaštite potrošača te educiranost o osnovnim potrošačkim pravima i obvezama predstavlja jedan od prioritetnih ciljeva svakog civilnog društva. Europska komisija upravo iz tog razloga provodi kampanje povezane sa zaštitom potrošača, a trenutno aktualna kampanja komisije pod  nazivom ”IMAŠ PRAVO” za cilj ima informirati građane hrvatske o pravima koje kao potrošači ostvaruju unutar granica Republike Hrvatske, ali i u ostalim državama Europske unije. Ova kampanja traje do proljeća 2020. godine.

Cijelo predavanje svi zainteresirani mogu pronaći na internetskim stranicama Europskog potrošačkog centra Republike Hrvatske. (www.icv.hr, mr)

[g-gallery gid=”583281″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content