POSLJEDNJI VIKEND VIRKASA 2020. Na virovitičke kazališne daske stiže “Bunjevački blues” i “Rajzefiber”

Stigao je posljednji vikend ovogodišnjeg Virkasa 2020. Danas, 6. ožujka na virovitičkim kazališnim daskama očekuje vas predstava “Bunjevački blues” Tomislava Žigmanova u izvedbi Hrvatskog kazališta Pečuh.

Adaptacija i dramatizacija proznoga teksta nazvana je “Bunjevački blues” – bunjevački jer je u fokus stavljena skupina Hrvata Bunjevaca, a blues jer taj glazbeni izričaj najčešće govori o tragikama, nesrećama, propadanjima, čežnjama, prkosima, otporima. Žigmanovo djelo liči na svojevrsnu sagu o Bunjevcima. Saga o svijetu koji nestaje ispričana je uvjerljivim jezikom, a mala povijest naroda pri tome ne poriče osobne iskonske ruralne ili varoške korijene. Afirmativan odnos prema tradiciji (opis bunjevačkih običaja, pjesme, narodni izrazi), boravak u zavičaju kao prostoru egzistencijalnog ,,užića“, sentimentalnost duše koja izvire iz gotovo svakoga dramskoga prizora, okvir su kroz koji autor ispisuje rečenice pune pritajene strastvenosti i didaktičnosti. Priče su to o mogućim i nemogućim ljubavima, sramu, tuzi, nostalgiji i pamćenju. One govore o tome što znači biti drugačiji. To su zapravo priče o hrvatskome narodu koji se bori sa zaboravom i koji iznova ocrtava konture svoje razbaštinjene povijesti.

U subotu 7. ožujka očekuje vas predstava “Rajzefiber” Gorana Vojnovića u izvedbi SLG Celje i PG Kranj.

Drama “Rajzefiber” djelo je poznatoga slovenskoga filmskoga i televizijskoga redatelja, scenarista, pisca i kolumnista Gorana Vojnovića. Djelo govori o duhu vremena liberalnoga svijeta koji teži solidarnosti i filantropiji dok nas u isto vrijeme, na svakome koraku, od njega udaljava. Saša je prisiljen brinuti se o svojoj majci, a dodatnu pomoć pruža mu prijateljica Daša. Iz izbjegličkoga centra u kuću dovodi mladu imigranticu, što odmah pokreće val predrasuda. Sašina briga za majku zapravo je suvišna, ona predstavlja idealan izgovor što se nije pridružio djevojci koja je otišla u London. Njegov odlazak u inozemstvo sve je upitniji, a san o boljemu životu brzo nestane zbog spoznaje da će on zauvijek biti stranac, da je svijet u kojemu živi svijet odmetnika, svijet tjeskobe, usamljenosti i neprilagođenosti u kojemu on nikome ne pripada. Kroz razne životne priče ovaj komad progovara o suvremenome problemu migracije i integracije u društvo te o odnosima između obitelji i prijatelja. (www.icv.hr, Kazalište Virovitica)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content