PRVI SLUČAJ U VPŽ Zaražena ženska osoba: 12 kontakata stavljeno u izolaciju

U Virovitičko-podravskoj županiji potvrđena je prvi slučaj zaraze koronavirusom, potvrđeno je to na današnjoj (utorak) press konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite koju je otvorio načelnik Stožera i zamjenik župana Marijo Klement. Od pet uzoraka koji su jučer poslani na testiranje, jedan je bio pozitivan.

– Znate i sami da smo se dugo odupirali, bili smo jedina županija bez zaraženih, ali bilo je za očekivati da će se virus kad tad pojaviti i kod nas. Radi se o ženskoj osobi, srednje životne dobi i trenutno se nalazi u kućnoj karanteni. Ima blagu kliničku sliku. Ono što je u ovom trenutku važno je to da je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije već poduzeo niz mjera kao prevenciju širenja ovog virusa i da ćemo dalje svi zajedno biti maksimalno angažirani u ovoj borbi – rekao je župan Igor Andrović i apelirao na stanovnike da ne dižu paniku.

IMG 077b94056d2165d4c847cf15bf719947 V
Foto: K. Toplak

– Budimo odgovorni u ovom trenutku. Ukoliko svi budemo poštovali pravila i upute onda svi zajedno možemo dobiti ovu bitku i doprinijeti da se zaraza što manje širi na području naše županije. Do sada smo se pridržavali mjera, a sada molim da to činimo s još većom pažnjom. Poštujte struku i njihove upute, jer kako je rekao ministar Beroš “Naša sudbina je u našim rukama” – rekao je Andrović.

-Epidemiološka služba je poduzela sve mjere, a to znači da smo detektirali kontakte oboljele osobe i poduzeli sve što je potrebno. Svi oni kontakti koji su zdravi i nemaju kliničkih znakova bolesti su stavljeni u kućnu samoizolaciju, a svi oni koji imaju simptome bolesti uzeti su im i uzorci, njih je 6, a ukupno je 12 osoba u samoizolaciji – rekao je Venus, dodavši da su epidemiološki izvidi u tijeku kako bi se otkrilo na koji se način i gdje oboljela žena zarazila.

IMG 019dbe2191d0a34dceaee76823c22cc3 V
Foto: K. Toplak

– Ništa dramatično se ne događa. Velik je uspjeh što smo toliko dugo odolijevali zarazi, uspjeli smo na taj način usporiti širenje. Zadovoljni smo što se to nije dogodilo prije tjedan ili dva, nego tek sad. Nastojat ćemo svim snagama da taj broj bude što je god moguće manji, a koliki će on biti to je teško prognozirati – rekao je Venus i pozvao građane se ne opuštaju već još upornije nastave s pridržavanjem mjera zaštite.

(www.icv.hr, ml)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content