Svjetski dan voda 22. ožujka: Ovogodišnja tema je “Voda i klimatske promjene”

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. Ideja je da se na taj dan diljem svijeta posebno skrene pozornost javnosti na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Ovogodišnja tema Svjetskog dana voda je „Voda i klimatske promjene“.

Kako raste globalna populacija tako raste i potražnja za vodom, a da bi svim ljudima bila dostupna pitka voda, potrebno je održivo i sigurno upravljati vodama. Održivo i sigurno upravljanje vodama neraskidivo je povezano s globalnom klimatskom krizom. Klimatske promjene imaju brojne negativne posljedice: povećavaju promjenjivost u procesu kruženja vode, potiču ekstremne vremenske pojave, smanjuju predvidljivost dostupnosti vode, utječu na kvalitetu vode te ugrožavaju održivi razvoj i biološku raznolikost širom svijeta. Zbog zagrijavanja oceana, mora, rijeka i jezera dolazi do promjene životnih uvjeta  kojima se živa bića teško ili nikako ne mogu prilagoditi. Jedna od promjena životnih uvjeta je upravo promjena koncentracije kisika koja se smanjuje povišenjem temperature.

image011 3

Pariški sporazum koji je stupio na snagu 4. studenoga 2016. godine potpisalo je 55 zemalja, a on predstavlja plan djelovanja za ograničavanje globalnog zatopljenja. Rješenja problema klimatskih promjena uključuju zaštitu spremnika ugljika kao što su oceani i močvarna područja, primjenu klimatski pametnih poljoprivrednih tehnika i povećanje sigurne uporabe otpadnih voda.

Voda je naš najdragocjeniji resurs, stoga je trebamo koristiti odgovornije. Sve aktivnosti održivog upravljanja vodama koje se provode moraju pratiti mjere za smanjenje klimatskih promjena. Problem klimatskih promjena i osiguravanja zaliha pitke i čiste vode svakom pojedincu, zadatak je svih 55 članica Pariškog sporazuma koje međusobnom suradnjom traže najbolja moguća rješenja.

image004 5

Promjena kreće od svakog od nas. Svaki pojedinac ima pravo na pitku vodu, ali i odgovornost čuvanja zaliha pitke vode koje nisu naše vlasništvo već su posuđene od budućih generacija. Malim promjenama životnih navika možemo doprinijeti ublažavanju sve većih klimatskih promjena. (virovitica-nature.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content