NOVE MJERE Premijer najavio zatvaranje trgovačkih centara, kina, klubova, teretana

Vlada Republike Hrvatske jučer (utorak) je održala sjednicu na kojoj su donijeli mjere i aktivnosti u borbi protiv pandemije koronavirusa. Predsjednik Vlade Andrej Plenković na samom početku sjednice naveo je da se u posljednjih nekoliko dana u Italiji i Francuskoj broj zaraženih utrostručio, pa ih je sada u Italiji gotovo 30 tisuća, a u Francuskoj više od 7 tisuća. U Njemačkoj je broj zaraženih učetverostručen te ih je sada više od 8 tisuća, a u Španjolskoj je taj broj 5 puta veći i sada ih je 11 tisuća.

– Kod nas je, nasreću, zahvaljujući svim mjerama koje smo pravovremeno poduzimali dinamika porasta broja zaraženih još uvijek umjerena i možemo kazati da je pod kontrolom. Kod nas je rast bitno sporiji nego u državama koje sam spomenuo – poručio je premijer.
Kao primjer naveo je da je Španjolska prije 17 dana imala 58 zaraženih, a danas ima 11 tisuća.

– Mjere koje druge zemlje poduzimaju idu od zabrane javnog okupljanja pa čak i slobode kretanja, zatvaranja restorana i kafića, brojnih trgovina, uvođenja samoizolacije za građane, kontrole na granicama i niz drugih – kazao je premijer Plenković.

Što se tiče aktivnosti u Hrvatskoj, apelirao je na sve građane da zaista detaljno prate upute epidemiologa, zdravstvenih djelatnika i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

– Ovo je trenutak i za vrlo visoki stupanj osobne odgovornosti – poručio je.

Govoreći o zakonskom paketu o kojemu je bilo riječ na sjednici Vlade istaknuo je da se radi o izrazito važnim mjerama te dodao da će se zakonskim promjenama brže i učinkovitije odgovoriti na nove, posebne okolnosti koje su nastale od trenutka proglašenja pandemije koronavirusa u Hrvatskoj.

Najavio je i da će idućih dana Nacionalni stožer civilne zaštite sigurno donositi mjere privremenog ograničenja rada ili obustave rada nekih trgovina i trgovačkih centara, zatim privremene obustave rada ugostiteljskih objekata, kino-dvorana, kazališta, muzeja, knjižnica, čitaonica, kao i privremene obustave rada niza uslužnih djelatnosti, a vjerojatno i teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, plesnih škola, radionica, noćnih klubova itd.

– Smanjit ćemo sve one mogućnosti društvenih kontakata koje su temelj širenja zaraze koronavirusom. Molim hrvatske građane da shvate ozbiljnost situacije i da su ove mjere koje donosimo privremenog karaktera kako bismo suzbili ubrzano širenje pandemije, a temeljem iskustva drugih zemalja – poručio je premijer Plenković naglasivši da se Hrvatska dobro pripremila i pravovremeno poduzimala mjere.

– Sada je trenutak da poduzmemo i nešto oštrije mjere nego što je to opća percepcija trenutno u društvu. Ali, upravo ako djelujemo sada, brzo, učinkovito, odgovorno i odvažno, u ovom trenutku možemo spriječiti veće posljedice za sigurnost naših građana. To je smisao najave ovih mjera koje će se donositi u sljedećim danima – istaknuo je predsjednik Vlade.

Istodobno, dodao je, Vlada vodi računa i o ekonomskim mjerama koje imaju dva temeljna cilja – zadržavanje radnih mjesta i rješavanje problema nelikvidnosti. Istaknuo je pritom da je gospodarska situacija u Hrvatskoj danas bitno bolja nego što je bila prije nekoliko godina.

– Mi smo odgovornim vođenjem javnih financija konsolidirali, možemo slobodno reći, financijsku krvnu sliku države i ta nas činjenica dodatno čini i otpornijima i spremnijima za suočavanje s ovom krizom – poručio je predsjednik Vlade.

No, dodao je, ovo su izvanredne okolnosti vanjskoga utjecaja i stoga je Vlada predstavila niz mjera z pomoć gospodarstvu u dvije skupine – podzakonskog i zakonskog karaktera.

– Cilj ovih mjera je, prije svega, da pokušamo odgoditi javna davanja poreznim obveznicima i to onim koji su u poteškoćama. Porez na dohodak, porez na dobit, doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, i to s odgodom na tri mjeseca, s mogućnošću produljenja za još tri mjeseca, ukoliko bude postojala potreba – rekao je premijer Plenković.

Dodao je da Vlada želi osigurati likvidnost gospodarstva te naveo spremnost Hrvatske banke za obnovu i razvitak te komercijalnih banaka da osiguraju obrtna sredstva i sredstva za reprogramiranje postojećih kredita. Tu je i cijeli niz sektorskih mjera – beskamatni zajmovi općinama, gradovima i županijama, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje itd.

Davat će se i potpore za očuvanje radnih mjesta u pogođenim sektorima, a odgađat će se i plaćanje turističke članarine, pristojbe, produženje trajanja mjere stalni sezonac za 6 mjeseci, povećavat će se sredstva za mikrozajmove, za obrtna sredstva za mikro i male poduzetnike do 25.000 eura s počekom 12 mjeseci.

Također, bezuvjetno produljenje trajanja projekta za sve projekte sufinancirane iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali koji su u provedbi, dakle korisnike sredstava fondova EU. Zatim, ubrzane isplate 75% potraživanih zahtjeva za plaćanje EU projekata.

Odgodit će se i plaćanja zakupnine zakupnicima i korisnicima poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH.

Izvijestio je da je Europska komisija omogućila Hrvatskoj korištenje likvidnih sredstava u iznosu od 174 milijuna eura koje će se koristiti za potrebe bržeg plaćanja projekata sufinanciranih iz europskih fondova.

Izrazito važnim istaknuo je i preporuke ministra pravosuđa da u ovom razdoblju nad onima koji su pogođeni nema ovrha i nema deložacija.

Premijer je ponovno apelirao na sve građane da vode računa o higijenskim navikama i mjerama koje su najučinkovitiji način sprječavanja i rizika i širenja same pandemije.

– Poruka o smanjenju broja društvenih kontakata je poruka koju bih želio da javnost u ovom trenutku shvati kao bitnu mjeru prevencije i smanjivanja mogućnosti za scenarije kakve trenutno pratimo u drugim državama koje imaju veća žarišta pandemije – istaknuo je predsjednik Vlade i ponovio da se Hrvatska nalazi u ratu protiv virusa, ratu protiv panike i ratu protiv društveno-ekonomskih posljedica ove pandemije.

– Zato je važno da svi zajedno pokažemo visoki stupanj odgovornosti, bez panike, da odluke koje donosimo pokušamo donijeti sa što većim društvenim konsenzusom. Tu zahvaljujem na izrazito visokom stupnju razumijevanja i oporbenim strankama, kao i na razumijevanju predstavnika socijalnih partnera – sindikata i poslodavaca – zaključio je predsjednik Vlade. (www.icv.hr, vlada.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content