Američki institut izračunao: Evo kada se u Hrvatskoj očekuje vrhunac epidemije koronavirusa!

Kraj pandemije koronavirusa se ne nazire, ali prema trenutno dostupnim podacima o smrtnosti, oboljelima i ozdravljenima, mogu se donositi neke prognoze o onome što bi moglo čekati svijet, ali i države pojedinačno, ukoliko se ovo stanje nastavi u ovom obujmu, piše RTL.

Dakle, Institut za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) Sveučilišta Washington objavio je projekcije rasta broja umrlih od posljedica koronavirusa u pojedinim državama. Na popisu se nalazi i Hrvatska, koja bi prema izračunima IHME-a do 4. kolovoza trebala zabilježiti 166 žrtava epidemije. Prema istom izračunu, vrhunac zaraze Hrvatska bi trebala dočekati 20. travnja, a tijekom najgoreg tjedna, od 18. do 25. ovog mjeseca, svakodnevno bi moglo umirati u prosjeku po sedmero hrvatskih građana.

Prognoze su poprilično relevantne jer se podaci ažuriraju na dnevnoj bazi, što znači da IHME ima informacije o situaciji u svakoj od zemalja, pa tako i u Hrvatskoj, gdje se od koronavirusa ukupno zarazilo 1282 ljudi, preminulo je 18 osoba i izliječilo se njih 167.

Također, iznad grafičkog prikaza predviđenog razvoja događaja u Hrvatskoj stoji kako je uvedena mjera držanja socijalne distance, a tu je i pregled drugih važnijih mjera koje su u Hrvatskoj na snazi.

Ipak, potrebno je naglasiti sami model izračuna nastao je na temelju podataka o broju zaraženih i smrtnim slučajevima u Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji i Kini, zatim na temelju podataka o broju raspoloživih bolničkih kreveta, broju kreveta na odjelima intenzivnog liječenja i respiratora. Dakle, iznimno je bitno u kakvom stanju je zdravstveni sustav pojedine zemlje. Primjerice, prema predviđenom razvoju epidemije, hrvatski bi pacijenti na vrhuncu zaraze trebali zauzimati 255 kreveta.

U hrvatskim bolnicama na raspolaganju je oko 6500 kreveta, što znači da problema sa “smještajem” ne bi trebalo biti. Zatim, u bolnicama na raspolaganju je 216 mjesta za najteže oboljele, dok IHME predviđa da će na vrhuncu zaraze biti istovremeno 61 osoba u takvom stanju. Prognoza je i da će Hrvatskoj u najgorim trenucima sredinom mjeseca trebati 52 respiratora, a Hrvatska ih ima oko 800 pa problema ni po tom pitanju ne bi trebalo biti…

Sve ovo su pak srednje provjene, u najgoroj varijanti koju su iz IHME-a proračunali, u Hrvatskoj bi tijekom vrhunca epidemije dnevno umiralo više od 20 pacijenata. No, i u takvom scenariju imali bismo dovoljno kreveta i respiratora. Dakle, stojimo daleko bolje od mnogih bogatijih zemalja svijeta. (rtl.hr)